Dinsdag 23/07/2019

Opzij, opzij, hier komt de dierenpartij

Van alle nieuwe partijen die woensdag in Nederland aan de Tweede-Kamerverkiezingen deelnamen, deed de Partij voor de Dieren het veruit het best. De groepering van Bont voor Dieren-medewerkster Marianne Thieme liet zelfs Leefbaar Nederland ver achter zich.

Weliswaar zijn 47.665 stemmen niet genoeg voor een kamerzetel voor Thieme, "maar we hebben in elk geval aangetoond dat de gevestigde partijen een belangrijk thema laten liggen".

"Jullie hebben één groot voordeel", zei collega-lijsttrekker Johan Vlemmix op een debat tegen Marianne Thieme: "Niemand is tegen dieren. Het is alleen de vraag hoeveel mensen dit thema belangrijk genoeg vinden om hun stem eraan te verbinden."

Strategische stemmen in de strijd om de macht tussen het CDA en de PvdA, de angst van veel zwevende kiezers dat de PvdD een clubje "geitenwollensokkenactivisten" was en de geringe aandacht van de media hebben de PvdD dwarsgezeten op weg naar een zetel, volgens Thieme.

Om de kiesdeler te halen, had de partij nog ruim 16.500 stemmen extra nodig gehad. Toch is de Amsterdamse niet teleurgesteld. "Het is toch fantastisch dat een heel voetbalstadion vol, ondanks allerlei machtsvragen, met het hart heeft durven te stemmen?"

Waren de verkiezingen van woensdag voor de gemeenteraad geweest, dan had de dierenpartij in zeker vijf steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, een zetel gehaald.

Geen van de overige kleine partijen komt bij die uitslag ook maar in de buurt. De Partij van de Toekomst komt nog het dichtst bij, met 13.900 stemmen, op respectabele afstand gevolgd door Ratelband.nl met een kleine negenduizend.

"Je moet die drie ook niet met elkaar vergelijken", zegt politicoloog Philip van Praag, die niet verbaasd is over het relatieve succes van de PvdA. "Als ik één splinterpartij een kans gaf, dan was het die wel. Kiezers kunnen zich een beeld vormen van wat zo'n partij wil. Er is veel publiciteit geweest over zaken als bio-industrie, dierenmishandelingen. Een partij die daartegen is, heeft natuurlijk een kans", zegt van Praag. Vooral als die partij de kiezer ook nog voorspiegelt dat gevestigde partijen zich nauwelijks druk maken om dierenwelzijn.

Thieme zocht bij gebrek aan aandacht van de landelijke media vooral medestanders onder de leden van dierenbeschermingsorganisaties als haar eigen Bont voor Dieren, die vervolgens weer allerlei sympathisanten wierven. "Mond-tot-mondreclame heeft ons een heel eind op weg geholpen. Het is natuurlijk ook makkelijker om uit te leggen waarom je op ons zou moeten stemmen dan op een LPF-kloon van één ontevreden figuur."

Het is voor dat soort partijtjes gewoon te moeilijk het verschil uit te leggen, zegt Van Praag. "Als de strijd om de macht woedt tussen twee grote partijen, gaan kiezers hun stem niet vergooien. Daar komt bij dat die lui ook vaak gewoon niet serieus te nemen zijn."

Daar denken de echte verliezers van afgelopen woensdag uiteraard heel anders over. Emile Ratelband laat weten dat de Nederlanders een grove vergissing hebben gemaakt. Hij trekt zich met onmiddellijke ingang terug uit de politiek. "U heeft uw kans gehad, ik laat me niet weer belazeren. Maar kom niet klagen als u straks kromligt voor de belastingen en ziekenfondspremies."

'Minister van Feest' Johan Vlemmix is realistisch en optimistisch tegelijk. "Onze aanhang is verdubbeld." Om die reden blijft de Partij van de Toekomst bestaan, maar zonder Vlemmix. "De kiezer heeft aangegeven dat hij mij niet ziet zitten als kamerlid. Dat respecteer ik. Ik wil mijn opvolgers niet met mijn imago van clown belasten. Daar zijn onze ideeën te serieus voor."

Arjen Bakker

© de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden