Donderdag 24/06/2021

Opzegtermijn moet gelijk voor arbeiders en bedienden

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het Grondwettelijk Hof geeft de wetgever twee jaar de tijd om de verschillen weg te werken tussen de opzegtermijnen van arbeiders en bedienden met eenzelfde anciënniteit. Het arrest van het Hof volgt op een prejudiciële vraag van de Brusselse arbeidsrechtbank.

De huidige wetsbepalingen over de opzegtermijnen blijven voorlopig "gehandhaafd tot de wetgever nieuwe bepalingen aanneemt en uiterlijk op 8 juli 2013", zo luidt het in het arrest. Die datum valt ook precies twintig jaar nadat de Raad van State de verschillen in de opzegtermijnen als discriminerend bestempelde.

Ook de carensdag - een onbetaalde ziektedag voor arbeiders - wordt door het Hof als discriminerend beschouwd, en vergt van de wetgever eveneens een oplossing tegen 8 juli 2013.

Vakbonden
Het ACV is "bijzonder verheugd". "We willen geen half (oplap)werk, maar een globale aanpak, voor het geheel van de verschillen", zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, die een beter, gemeenschappelijk werknemersstatuut wil bekomen. "Dat gemeenschappelijk statuut moet zowel de verschillen ten nadele van de arbeiders (carensdag en opzegtermijnen) als deze ten nadele van de bedienden (vakantiegeld en willekeurig ontslag) aanpakken." De totstandkoming van het gemeenschappelijk statuut moet volgens de vakbond gebeuren in overleg met de sociale partners. "Het ACV blijft in elk geval vragende partij voor constructief overleg hierover", luidt het.

De uitspraak brengt de harmonisering tussen beide statuten "eindelijk in een stroomversnelling", laat de liberale vakbond weten. Begin dit jaar was de harmonisatie bedienden-arbeiders ook al op tafel beland bij het interprofessioneel overleg. De liberale vakbond stemde toen tegen het IPA "omwille van het feit dat die harmonisatie niet ver genoeg ging". "Het risico is niet ondenkbeeldig dat België in het buitenland 'the land of the discriminated' zou genoemd worden, naar analogie van 'the land of the free'", klinkt het. ACLVB pleit ervoor om opnieuw met alle sociale partners binnen de nationale arbeidsraad rond tafel te zitten en een voorstel uit te werken voor de nieuwe regering.

De enige logische conclusie is dat het statuut van de arbeiders moet opgetrokken worden tot dat van de bedienden, vindt het gemeenschappelijk front van de bediendenbonden BBTK, CNE en LBC-NVK. Het vakbondsfront benadrukt dat het aantal werknemers dat een betere bescherming geniet via het bediendestatuut, in absolute cijfers het aantal werknemers met een arbeidersstatuut overtreft. "Het principe van de 'minderheid' die de 'meerderheid' volgt, is een in wezen democratisch principe dat ook hier gevolgd moet worden", luidt het. "Elke andere trend zou in wezen een afbouw van toekomstige rechten van de grootste en nog steeds groeiende groep van werknemers tot gevolg hebben."

Werkgevers
Unizo is altijd vragende partij geweest voor een door de sociale partners onderhandelde oplossing voor de wegwerking van het onderscheid, maar die mag niet leiden tot extra kosten voor de werkgevers, zegt de ondernemersorganisatie. Unizo stelt gedurende een half jaar "zeer constructief onderhandeld te hebben met de verschillende sociale partners over een mogelijk eenheidsstatuut". "Tijdens die onderhandelingen zijn er ook serieuze opstappen naar oplossingen gevonden, alleen werden die later opnieuw afgeschoten door sommige vakbonden." Unizo besluit dat "een basis voor een akkoord aanwezig is en blijft voorstander van een onderhandelde oplossing".

Volgens het het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) mag het nu niet de bedoeling zijn om "enkel te uniformiseren naar boven toe en te streven naar 'the best of both worlds'". "Deze hervorming moet ook de aanzet worden voor een modern arbeids- en ontslagrecht en maatregelen bevatten die zorgen dat het concurrentievermogen van onze ondernemingen gevrijwaard wordt", klinkt het.

Politiek
Open Vld-senaatsfractieleider Bart Tommelein is tevreden. "Ik begrijp dat dit overleg moeilijk is, maar we kunnen deze discussie niet langer uitstellen. Politici moeten ook moeilijke knopen durven doorhakken", vindt Tommelein. Hij dient ook meteen een wetsvoorstel in om de carensdag af te schaffen.

De uitspraak kan tellen als kritiek op de regering Leterme, die de voorbije jaren herhaaldelijk aankondigde dit dossier te zullen oplossen, vindt dan weer sp.a-Kamerlid Hans Bonte. Volgens Bonte verstopten de regeringspartijen zich de voorbije jaren "steevast achter het lauwe compromis van de sociale gesprekspartners om zo zelf geen initiatief te moeten nemen". Voor Bonte komt het er nu op aan dat het parlement "dringend de hand aan de ploeg slaat en een aantal wetsvoorstellen ter zake ernstig neemt". "Het zou goed zijn mocht ook CD&V nu snel concrete voorstellen doen, zodat het debat (...) na het parlementair reces onmiddellijk kan starten". (belga/mvdb/sam)

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234