Zaterdag 31/07/2021

Opvolgingsplan voor CEO van KBC staat in de steigers

KBC-voorzitter Jan Huyghebaert geeft vandaag officieel de fakkel door aan Thomas Leysen. Die kan meteen op zoek gaan naar een opvolger voor huidig CEO Jan Vanhevel. KBC ontkent dit, maar er is wel degelijk een opvolgingsscenario uitgeschreven, vernam De Morgen.

Jan Vanhevel staat sinds 2009 aan het hoofd van KBC, in opvolging van André Bergen, die wegens gezondheidsredenen verstek moest geven. De krant Le Soir schreef dat Vanhevel aast op vervroegd pensioen, iets wat KBC in alle toonaarden ontkent, ook tegenover De Morgen.

Volgens onze informatie is het echter wel degelijk opgenomen in de zogeheten 'werven' voor kersvers voorzitter Leysen. Enkele hooggeplaatste bronnen rond het bedrijf geven aan dat de opvolging van Vanhevel een van die werven is. "Het is niet dringend, maar wel belangrijk."

Vanhevel wordt door verschillende bronnen omschreven als een trouwe soldaat, maar hij zit nu in overtime. "De afspraak bij de bankdirectie is dat pensioen vanaf 60 aangewezen is. Dit om de successie mogelijk te maken." Vanhevel is inmiddels 63 jaar. "Er wordt gewerkt aan een opbouwprofiel, met de omschrijving van de commerciële drive, competenties en talent."

Dat er een headhunter is aangesteld, klopt, maar dat heeft minder te maken met die profielomschrijving, als wel met het objectiveren van die competenties, heet het bij een aantal bronnen. "Vooral belangrijk voor interne kandidaten. Maar de hoofdopdracht is om de governance en de procesbeschrijving op te maken voor de raad van bestuur, die vrij omvangrijk is."

Idealiter zou Vanhevel nog wel een tijd op post blijven. "De schoonmaak van het verleden en het herstellen van het vertrouwen zijn nog volop bezig. Een dringende wissel zou daarbij geen goede zaak zijn. Maar het is wel vooreerst aan de nieuwe voorzitter om het strategisch plan verder uit te voeren en in functie van de huidige omstandigheden aan te scherpen. Hij moet dat trekken", zeggen diverse bronnen.

Er zou dus een overgangsperiode komen om dat alles in goede banen te leiden, waarbij tussen het vertrek van Vanhevel en de aanstelling van diens opvolger enkele maanden verlopen. Zoals ook het geval was tussen de aankondiging dat Thomas Leysen de opvolger werd van Jan Huyghebaert.

Dat er druk zou bestaan op Vanhevel van de referentieaandeelhouders, zoals Le Soir aangeeft, wordt dan weer stellig afgewezen. Er is wel druk en nervositeit omtrent de vertraging die het desinvesteringsprogramma heeft opgelopen, onder meer met de verkoop van KBL, maar dat wordt Vanhevel zelf niet aangerekend, heet het nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234