NieuwsOekraïne
Opvang, onderwijs, jobs: zo wil de Vlaamse regering vluchtelingen opvangen
Naar schatting zouden zo’n 120.000 Oekraïense vluchtelingen naar Vlaanderen komen. De bevoegde ministers stelden gisteren voor hoe de Vlaamse regering die vluchtelingenstroom tracht op te vangen. Van 18.000 opvangplaatsen tot kinderen naar school sturen en volwassenen begeleiden naar een nieuwe job: dit is hun plan.
Tegen het einde van deze week hoopt de Vlaamse regering in totaal 6.000 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen te hebben. Tegen eind maart mikt de Vlaamse regering op 18.000 opvangplaatsen. Het is aan de lokale besturen om die opvang te organiseren in (leegstaande) kloosters, internaten, sporthallen, rusthuizen, vakantieparken en vaccinatiecentra. Naast de 1.000 euro die de Vlaamse regering eerder al voorzag per per drie maanden, per opvangplaats, komt er voor de lokale besturen ook 400 euro per opvangplaats bij particulieren bij.
Op middellange termijn zal de regering ook sociale woningen, die omwille van grondige renovatiewerken uit het reguliere circuit zijn gehaald tijdelijk opknappen zodat ze wel voldoen aan de minimumnormen voor de kortstondige opvang van vluchtelingen. Voor de opvang dienen de vluchtelingen een ‘billijke’ vergoeding te betalen, als ze een inkomen hebben uit arbeid of een leefloon krijgen. “Ze krijgen sowieso een beschermd statuut en hebben dus recht op een financiële ondersteuning. De vergoeding dient als bijdrage in de kosten van opvang en begeleiding”, klinkt het bij de regering.
Voor het onthaal in de scholen voorziet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vereenvoudigde en versnelde procedures voor het plaatsen van ‘mobiele units’, of moderne containerklassen. Scholen die gevluchte kinderen opnemen zullen ook sneller extra middelen krijgen. Er komen twee extra telmomenten (op 30 juni en op 1 oktober) voor Oekraïense nieuwkomers, zodat scholen die in de komende maanden extra kinderen inschrijven daar ook snel voor beloond worden. Daarnaast mogen directies, naast leerkrachten, ook andere profielen aanwerven, gezien het lerarentekort dat er nu al heerst.
De CLB’s krijgen dan weer extra ondersteuning voor hun traumasensitieve werking en vervolgcoaches moeten zorgen voor het begeleiden van anderstalige nieuwkomers. Er komen ook extra middelen om mensen uit Oekraïne Nederlands te leren, zoals kinderen jonger dan vijf jaar en volwassenen die niet meer leerplichtig zijn. In juli en augustus zullen er voor jongeren en volwassenen specifieke opleidingen georganiseerd worden met focus op taalverwerving. De minister belooft tot slot nog een vlotte erkenning van diploma’s uit Oekraïne.
Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bereidt langs haar kant maatregelen voor om Oekraïners te begeleiden naar de arbeidsmarkt. De bedoeling is om vluchtelingen die willen werken aan de hand van taal- en andere opleidingen vanaf april te begeleiden naar werk. Daarnaast trekt de minister het budget op voor de overbruggingsleningen voor bedrijven die zware hinder ondervinden van de stijgende prijzen door de oorlog.