Zondag 25/07/2021

Opvang in Brussel: georganiseerde chaos

Elke dag moet het Rode Kruis rekenen op de bereidwilligheid van buurtbewoners om de vele asielzoekers onderdak te bieden. De preopvang in het Brusselse WTC III-gebouw zat gisteravond alweer helemaal vol. 'Tegen zondag dreigen duizend mensen op straat te staan.'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil tegen eind dit jaar de opvangcapaciteit voor asielzoekers optrekken tot 37.000 plaatsen. Eind oktober waren dat er 26.600. Francken en zijn diensten moeten dus ook de komende maanden een enorme inspanning leveren om duizenden extra plaatsen te creëren. En die zijn broodnodig, zo bleek gisteravond aan het WTC III-gebouw, waar het Rode Kruis preopvang organiseert voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Georganiseerde chaos. Zo valt de situatie nog het best te omschrijven. Tientallen asielzoekers in de rij, hun beurt afwachtend, hopend op een bed en een dak boven het hoofd. Rond hen enkele medewerkers van het Rode Kruis die een oproepingsbrief van DVZ vragen en voortdurend tellen. Daarnaast nog vrijwilligers die de asielzoekers slaapplaats bij hen thuis aanbieden.

Alle 500 beschikbare bedden zijn gevuld. Zonder de hulp die buurtbewoners vrijwillig komen aanbieden, zouden er heel wat mensen op straat moeten slapen. De medewerkers van het Rode Kruis kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk die hulp is. "Hoe meer mensen u kunt opnemen, hoe beter", zegt medewerker Robert Ghosn tegen een vrouw die een gezin meeneemt om het onderdak te bieden voor de nacht.

Francken stelt dat er voorlopig voldoende plaatsen zijn opdat niemand buiten moet slapen. De preopvang was dinsdagnacht niet volzet. 470 van de 500 plaatsen waren ingevuld, bevestigt Ghosn. Maar zonder de hulp van buurtbewoners en organisaties als Samu Social zouden alle bedden wel degelijk volzet zijn. "We vinden voor iedereen een plaats", maakt Ghosn zich sterk. "Ofwel binnen, ofwel bij mensen thuis. Dinsdagavond bood de eigenaar van Hotel Mozart aan 35 mensen onderdak te bieden. Hij kwam naar hier, en we hebben uiteindelijk met verschillende auto's 60 mensen naar dat hotel gebracht. Daarnaast waren er ook verschillende gezinnen die vroegen of ze konden helpen. Zo zijn 90 mensen door vrijwilligers bijgestaan."

Behalve hotels boden ook onder meer een kerk en een sportzaal van de ULB onderdak aan enkele asielzoekers. Ook nu tonen verschillende burgers hun hart. Een Syrisch gezin met drie kinderen, de treintickets in de hand, wordt meegenomen door een vrouw van ngo Burgerplatform. Het gezin komt met de trein uit Duitsland in Brussel aan, en heeft dus nog niet de tijd gehad om bij DVZ langs te gaan.

Voorrang

Om 19 uur zijn 457 van de preopvangplaatsen ingevuld, telt Ghosn. In de rij staan op dat moment nog zo'n 30 jongemannen te wachten op hun beurt, hopend dat ook zij een bed kunnen bemachtigen. Onder hen heel wat Afghaanse jongemannen. De 21-jarige Arif bijvoorbeeld. Hij kwam gisterochtend in ons land aan, nadat hij de afgelopen dagen door Duitsland en Oostenrijk reisde. Arif heeft echter geen oproepingsbrief van DVZ bij zich. Hij moet dus wachten, en de anderen die wel zo'n brief hebben laten voorgaan. Ook kwetsbare asielzoekers, onder meer gezinnen met jonge kinderen, krijgen voorrang, of ze nu een oproepingsbrief hebben of niet. Iets voor 20 uur komt nog een gezin uit Irak aan. Vader, moeder en drie kinderen, van wie de oudste in een rolstoel zit. Zij hebben een brief voor vandaag bij, en krijgen dus enkele van de laatste plaatsen. Arif en nog enkele andere jongemannen blijven voor het gebouw schuifelen. Wachtend op vrijwillige hulp.

Francken verhoogde deze week de capaciteit van DVZ weer van 150 naar 250 registraties per dag. Tijdens het afgelopen weekend piekte de instroom van asielzoekers immers enorm. Gisteren volstonden ook die 250 registraties niet. Meer dan 500 mensen stonden in de rij. Volgens Burgerplatform kregen 270 mensen oproepingsbrieven om volgende week terug te komen. Onder hen ook Zarif, een 22-jarige Afgaan. Ook hij kwam naar ons land via Oostenrijk en Duitsland. Hij toont ons zijn brief. Daarop staat dat hij op vrijdag 13 november weer bij DVZ wordt verwacht. "Nog negen dagen." Zarif vertelt dat hij een maand geleden zijn thuisstad Jalalabad verliet. "De situatie in Afghanistan is niet veilig." Hij zegt het met een verontschuldigende glimlach.

Liever een gezin

De kabinetten van Francken en premier Michel overlegden gisteren met de stad Brussel en het Rode Kruis over de aanpak van de opvang. De regering wil zo snel mogelijk extra plaatsen creëren. Onder meer in de WTC-gebouwen, maar daarvoor moeten de brandweer en andere veiligheidsdiensten eerst nagaan of die wel aan alle vereisten voldoen om nog meer asielzoekers te herbergen.

Burgerplatform onderstreept hoe hoog de nood is. Volgens de ngo dreigen tegen zondagavond zo'n duizend mensen met een oproepingsbrief voor de komende weken op zak te lopen. Die kunnen nooit allemaal in de preopvang terecht. Dus blijft het voorlopig rekenen op gulle hoteleigenaars en gewone Brusselaars. Probleem: de meeste van die vrijwilligers geven er de voorkeur aan een gezin op te vangen. Op die manier blijven vaak alleenstaande mannen in de kou staan. "Wat zeker is, is dat wij geen enkel gezin buiten laten slapen", besluit Ghosn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234