Maandag 05/06/2023

NieuwsStaatshervorming

Opvallend: Franstalige vakbond eist zevende staatshervorming

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De socialistische vakbond roept op tot een zevende staatshervorming. ‘Daar zouden N-VA en cd&v blij mee kunnen zijn.’

Luka De Kinder

De CGSP, de Franstalige evenknie van de ambtenarenvakbond ACOD, publiceerde een politiek essay met een opmerkelijke oproep. In de tekst vraagt de socialistische vakbond aan Franstaligen in België om zich te organiseren voor het communautaire debat in 2024. “La Wallonie à l’heure des choix. Vers la 7e réforme de l’Etat”, zo luidt de slagzin. Wanneer Wallonië dus een keuze kan maken tijdens de verkiezingen, zou het volgens de rode vakbond moeten kiezen voor een zevende staatshervorming.

De socialisten willen het Waalse regionalisme laten herleven. De vakcentrale vindt dat de politieke beslissingen op federaal niveau te veel onderworpen zijn aan de belangen van de Vlaamse meerderheid. Zeker de grote crisissen van de laatste jaren, zoals de coronapandemie of de economische schok als gevolg van de oorlog in Oekraïne, bewijzen volgens haar de federale staatsoverheersing.

“Het is een belangrijk statement van de vakbond”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB/Université Saint-Louis). “Al was het duidelijk dat de PS al langer in die richting evolueert.” Pierre-Yves Dermagne, vicepremier voor de PS, uitte zich al eerder als overtuigd Waals regionalist. Zo is hij er voorstander van om de bevoegdheden van de federatie Wallonië-Brussel over te hevelen naar het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Gewest.

“Het idee is dat Wallonië meer bevoegdheden moet krijgen”, zegt Sinardet. “Deze moeten niet komen van het federale niveau, maar van de Franse Gemeenschap. Dermagne wil die Franse Gemeenschap afschaffen, maar wil niet strijden voor het confederalisme van de N-VA. De PS blijft zich verzetten tegen een verregaande opsplitsing van België, maar zet een deur open voor defederalisering in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Daar zouden N-VA en cd&v blij mee kunnen zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234