Dinsdag 19/01/2021

Optimisme in presidentiële kamp groeit

Advocaten van Clinton krijgen alle lof voor hun pleidooi voor vrijspraak

Zowel Republikeinen als Democratische senatoren hadden gisteren lof voor de advocaten die Clintons vrijspraak bepleitten in de Senaat. Ook de gunstige reacties op Clintons State of the Union-speech leken de lust om het proces te rekken te bekoelen.

De Republikeinse senaatsleider Lott stelde dat het alleszins nog geen uitgemaakte zaak is dat er getuigen opgeroepen zullen worden. De advocaten van Clinton besluiten hun betogen donderdag. Verwacht wordt dat de senatoren maandag zullen stemmen over een Democratisch voorstel om de aanklachten tegen Clinton af te wijzen zonder over de inhoud ervan te stemmen. Niemand betwijfelt dat de Republikeinse meerderheid dat zal verwerpen.

"Maar de stemming zal duidelijk maken dat er geen tweederdemeerheid is voor afzetting", zei de Democratische senator Breaux. "Er is een goede kans dat we dan meteen zullen stemmen over de impeachment-artikels, zonder een nieuwe fase van getuigenverhoren te beginnen."

De meeste waarnemers betwijfelen dat het zo snel zal gaan. Ze verwachten dat minstens drie getuigen achter gesloten deuren verhoord zullen worden - Lewinsky, Clintons secretaresse Betty Currie en zijn vriend Vernon Jordan. Als die verhoren niets nieuws zouden opleveren, zal er worden gestemd over de impeachment-artikels, zo voorspellen verscheidene Democraten, en dat die stemming tot Clintons vrijspraak zal leiden, lijdt volgens hen geen twijfel.

De ex-senator Dale Bumpers uit Clintons staat Arkansas zal vandaag het slotpleidooi houden voor de verdediging. Gisteren was het de beurt aan de advocaten Craig en Mills, die de hachelijke taak hadden om de senatoren te overtuigen dat de aanklachten van meineed en obstructie van het gerecht ongegrond zijn.

Vanuit zijn rolstoel had advocaat Charles Ruff dinsdag al de fundering voor hun pleidooien gelegd. "Ruff gaf de Democraten voor het eerst een coherente alternatieve verklaring van de feiten", zei Paul Gigot van de Wall Street Journal. In die verklaring beklemtoonde Ruff de rol van Linda Tripp, de vriendin van Lewinsky die met haar heimelijke bandopnamen de zaak aan het rollen bracht. Zo wees Ruff erop dat het niet Clinton maar Tripp was die aan Lewinsky vroeg om aan Vernon Jordan te vragen een baan voor haar te zoeken.

De nadruk die Ruff legde op de inmiddels zeer ongeliefde Tripp en op haar banden met anti-Clinton-figuren werd door velen geïnterpreteerd als een impliciete bedreiging aan het adres van de Republikeinse senatoren: "als jullie getuigen willen oproepen, dan zullen wij dat ook doen, inbegrepen getuigen die je liever niet wil horen."

"Ruff is erin geslaagd de zelftwijfels die de aanklagers in het Democratische kamp gezaaid hadden, weg te nemen", zei columnist Mark Shields. "Ze zijn weer optimistisch dat dit proces in hun voordeel evolueert." (TR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234