Zondag 23/02/2020

Optima treft ook gemeenten

56 rechtspersonen, waaronder OCMW's en gemeenten, hadden meer dan 100.000 euro bij Optima Bank. Dat blijkt uit cijfers van minister Van Overtveldt (N-VA). 'Gemeenten moeten gewaarschuwd worden als een bank in problemen verkeert', eist de VVSG in een brief aan de onderzoekscommissie.

OCMW's en gemeenten vallen niet onder het garantiefonds van de overheid. In tegenstelling tot gewone spaarders krijgen zij geen gegarandeerde waarborg tot 100.000 euro. Als er bij het faillissement van Optima Bank niets te recuperen valt, zijn ze al hun geld kwijt.

Nu blijkt dat 56 rechtspersonen meer dan 100.000 euro hadden bij Optima Bank, tien van hen zelfs meer dan 500.000 euro. De gegevens komen uit een antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo). Onder de gedupeerden zijn gemeenten en OCMW's, maar ook sociale verenigingen en middenveldorganisaties.

"Voor lokale besturen is het faillissement van Optima een regelrecht drama", reageert Groen-voorzitster Meyrem Almaci, die meer details wil van de minister. "Ook een aantal sociale organisaties zitten op hun tandvlees. Vele van hen hadden ter goeder trouw hun geld bij Optima gezet en dreigen nu in de problemen te komen."

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) trekt aan de alarmbel in een brief aan de onderzoekscommissie rond Optima. De VVSG vraagt zich af waarom lokale besturen in geval van wantoestanden bij een bank niet verwittigd worden door de toezichthouders. Op het moment dat Optima Bank van de Nationale Bank geen geld meer mocht werven, hebben een aantal gemeenten toch geld weggezet bij de bank.

"Het lijkt ons aangewezen dat indien een kredietinstelling een verbod krijgt opgelegd om middelen te werven bij de lokale besturen, die lokale besturen daar ook weet van hebben", schrijft de VVSG. "Voor zover we hebben kunnen nagaan, was dat hier totaal niet het geval. Hoewel lokale besturen wel met gemeenschapsmiddelen werken die niet onder de garantie vallen."

Risico op bankrun

Van Overtveldt is bereid dat verzoek te overwegen. "We zullen de vraag van de VVSG bespreken met de toezichthouder", zegt zijn woordvoerder. Of dat echt mogelijk is, valt echter te betwijfelen. Als gemeenten gewaarschuwd worden over de financiële situatie van een bank, dan ontstaat het risico op een bankrun waarbij zij massaal hun geld weghalen van die bank.

Intussen blijkt dat Optima in 2011 een grote schoonmaak heeft gehouden waarbij alle verwijzingen naar zwart geld van klanten vernietigd werden. Volgens het weekblad Knack hebben dertig consultants van de bank in het Gentse hoofdkwartier alle documenten vernietigd. Optima-topman Jeroen Piqueur heeft altijd ontkend dat er zwart geld werd witgewassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234