Dinsdag 15/06/2021

Optima-storm in Antwerpse gemeenteraad

Er wordt vanavond vuurwerk verwacht op de Antwerpse gemeenteraad. De oppositie zal het schepencollege interpelleren over het dossier-Optima. Na het failliet van de Optima Bank zijn heel wat vragen gerezen over de banden tussen de gecontesteerde groep, politici, ambtenaren en vastgoedontwikkelaars.

De val van de Optima Bank uit Gent werpt een lange schaduw. Eerder kwam het Gentse schepencollege, met burgemeester Daniël Termont (sp.a) op kop, in moeilijk vaarwater terecht. Nu is het gekapseisde Optima ook aangespoeld in Antwerpen (DM 24/9).

Het schepencollege kijkt vanavond aan tegen een storm van vragen vanwege de oppositie. Die rook onraad na uitlatingen van Optima-baas Jeroen Piqueur. In een interview met De Morgen liet hij optekenen dat hij met onder meer burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan de tafel had gezeten.

Groen zal de burgemeester interpelleren in de gemeenteraad, maar wil ook de rol van een aantal (voormalige) cabinetards tegen het licht houden. "De vorige kabinetschef van De Wever, Joeri Dillen, was helemaal verweven met het wereldje", zegt fractieleider Wouter Van Besien. "Hij was topman bij Land Invest Group, een partner van Optima. Bovendien heeft de stad een vergunning uitgereikt voor hoogbouw aan de Tunnelplaats, tegen alle negatieve adviezen in. Die vergunning levert veel winst op voor Land Invest Group." Belangenvermenging, roept de oppositie.

Interne audit

Joeri Dillen, die na zijn doortocht op het Schoon Verdiep nu diensthoofd ruimtelijke ordening in Grobbendonk is, heeft alvast een advocaat onder de arm genomen. De aanhoudende verdachtmakingen als zou hij de spin in het web rond Optima/Land Invest zijn, worden door verschillende mensen weggezet als lachwekkend. "Dillen is een intelligente jongen, maar de macht die hem wordt toegedicht in dit verhaal is niet ernstig meer", klinkt het.

De oppositie dreigde er een paar keer mee een klacht bij het bureau voor integriteit in te dienen, om de ware toedracht uit te klaren, maar heeft dat voorlopig niet gedaan. Wel haalde ze één slag binnen. Na herhaaldelijk aandringen ging het stadsbestuur akkoord met een audit over de gang van zaken. Vanavond wordt die beslissing formeel bevestigd. "Wij hadden aangedrongen op een externe audit", zegt Peter Mertens (PVDA). "Maar het is een interne geworden." Mertens vreest dat het een maat voor niets zal zijn: "Het is extreem moeilijk om de eigen werkgever te bekritiseren."

Carrousel

Joris Giebens, gemeenteraadslid voor Groen, is minder sceptisch. "De insteek van die interne audit is heel ruim. Hopelijk kunnen we zo ook gewezen stadsambtenaren horen."

"Ik heb geen bezwaar tegen een audit", zegt Bart De Wever. "Waar ik het wel moeilijk mee heb, is de aanhoudende sfeer van verdachtmakingen. Ik vind dat erg. Niet voor mij, maar voor alle medewerkers."

Daarmee lijkt de zaak-Optima net als in Gent ook in Antwerpen een politieke uitloper te krijgen. Peter Mertens wil daarom dat de stad zich burgerlijke partij stelt in de zaak. "De voorbije weken werden verdachtmakingen geuit omtrent de mogelijke betrokkenheid van politici en ambtenaren bij bouwprojecten rond de groep Land Invest. Intussen is gebleken dat er sprake is van geldstromen tussen de failliet verklaarde Optima Bank en Land Invest. Als het klopt dat er een miljoenencarrousel bestond tussen die spelers, dan is het belangrijk voor de stad om inzicht te krijgen in het dossier. Antwerpen heeft diverse projecten gedaan en staat op het punt er nog te doen met de bouwpromotor", zegt Mertens.

"Wij weten niet wat er allemaal van aan is, we weten ook niet of er direct verlies is voor de stad. Dat moet de onderzoeksrechter uitmaken. Maar als burgerlijke partij krijgen we tenminste inzage in het dossier."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234