Dinsdag 27/07/2021

Update

Optima Group maakt 30 miljoen euro verlies

null Beeld belga
Beeld belga

Optima Group, de holding boven de failliete Optima Bank, heeft in het verlengde boekjaar 2014-2015 een verlies geleden van 30,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die de Optima Group eind juli indiende bij de Nationale Bank. Bedrijfsrevisor Ernst & Young keurde de jaarrekening echter af omdat die "geen getrouw beeld geeft van het vermogen en de financiële toestand van Optima Group".

De Optima Bank, waarvan de Optima Group voor 98 procent aandeelhouder is, werd op 15 juni failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. Daardoor worden de aandelen van Optima Group in de Optima Bank nu op 1 euro gewaardeerd, een waardevermindering van 29,1 miljoen euro. "Op die manier wordt het verlies voor belastingen 30.459.610,26 euro. Na verrekening van de belastingen t.b.v. 0,00 euro bedraagt het verlies na belastingen 30.459.610,26 euro", leert de jaarrekening.

De topmannen van Optima Bank leggen ook in de toelichting bij de jaarrekening de schuld voor het faillissement bij de Nationale Bank. "De Rechtbank van Koophandel te Gent heeft op 15 juni 2016 het faillissement van Optima Bank NV uitgesproken, nadat op 13 mei 2016 door de Nationale Bank van België een Speciaal-Commissaris werd aangesteld en gebleken is, om redenen die nadien zullen worden verduidelijkt, dat de ordentelijke afbouw van de bank onmogelijk is gemaakt", schrijven bestuurder Jeroen Piqueur en voorzitter Marc Debaets in het jaarverslag van de Raad van Bestuur van Optima Group. Piqueur heeft 42 procent van de aandelen van Optima Group in handen en de vastgoedpoot Optima Global Estate is eigenaar van 7 procent.

Luiquidatie
De Optima Group zal waarschijnlijk geliquideerd worden, zo staat in het jaarverslag. De commissaris van Optima Group, bedrijfsrevisor Ernst & Young, gaf een "afkeurend oordeel" over de jaarrekening, zo blijkt uit een verslag over het verlengd boekjaar. De vennootschap moet, rekening houdend met de vooruitzichten van de vereffening, tot waardeverminderingen overgaan "om de boekwaarde terug te brengen tot de vermoedelijke realisatiewaarde en voorzieningen dienen te worden aangelegd voor de kosten die verbonden zijn aan de beëindiging van de werkzaamheden".

Ernst & Young oordeelt dat de jaarrekening, met een verlies van 30,5 miljoen euro en een negatief vermogen van 913.000 euro, nog te rooskleurig is. "De Raad van Bestuur vermeldt echter in haar jaarverslag dat de inbaarheid van de rekening courant vorderingen op de aandeelhouders nog onderzocht dient te worden, en bijgevolg werden nog geen waardeverminderingen geboekt op deze vorderingen. Tevens zijn de administratiekosten en de honoraria (zoals voor de vereffenaar, commissaris, advocaten, ...) die aan de sluiting van de vereffening zullen verbonden zijn, nog niet voorzien. We zijn van mening dat de niet correcte verwerking van beide bovenvermelde items een materiële impact hebben op de jaarrekening van de Vennootschap", stelt het verslag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234