Vrijdag 30/07/2021

Opstoot van raciaal geweld houdt Greater Manchester wakker

Bij rassenrellen die zaterdagnacht een voorstad van Manchester op stelten zetten, raakten twintig politieagenten gewond en werden tientallen arrestaties verricht. De rellen, waarbij Aziatische jongeren stenen, voetzoekers en molotovcocktails in de richting van de politie gooiden, zouden zijn uitgelokt door een bende jeugdige blanken. Die hadden eerder op de avond een woning van een Aziatisch gezin met stenen bekogeld. In en om de stad Oldham is de spanning tussen jonge blanken en - vooral - Bengalezen al wekenlang te snijden.

Brussel / Manchester

Reuters / Eigen berichtgeving

In de wijk Glodwick, in het vooral door Pakistanen, Indiërs en Bengalezen bewoonde noorden van Oldham, bestookten zo'n vijfhonderd jongeren de politie met bakstenen, voetzoekers en molotovcocktails. Af en toe werden schoten gelost en moesten de agenten, in gevechtstenue, dekking zoeken. Verschillende auto's en een pub gingen in de vlammen op. Pas tegen de ochtend, na urenlange confrontaties, keerde de rust weer en kon het ruimen van het ruin beginnen. Bij de rellen, die rond middernacht hun hoogtepunt bereikten, raakten twintig mensen gewond, vooral agenten. Zeventien jongeren werden aangehouden. Sommigen onder hen bleken messen bij zich te hebben.

Aan de Britse omroep BBC zei jeugdwerker Ashid Ali van de Oldham Bangladeshi Youth Association dat het geweld er al wekenlang zat aan te komen. Keer op keer probeerden jongeren van het extreem-rechtse blanke National Front de Aziaten te provoceren. "Jammer genoeg zal heel Groot-Brittannië dit weer als rellen tussen de Aziatische jongeren en de politie beschouwen. Maar het is duidelijk dat het de blanke jongeren zijn die de toestand hebben doen ontbranden."

Ali riep de Aziatische jongeren in Oldham op zich in het vervolg gedeisd te houden. "We moeten ervoor zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt. De feiten van gisteren zijn een eenmalige gebeurtenis, we moeten naar de normale gang van zaken terug."

Aan de ordediensten vroegen de jongeren dat die voortaan efficiënter zouden ingrijpen. De agenten zouden recentelijk maar weinig actie ondernomen hebben, terwijl de racistische vergrijpen in Oldham volgens hen schering en inslag waren. Zo ondernam het National Front verschillende pogingen om in het hart van de allochtone woonwijken anti-Aziatische manifestaties op touw te zetten.

De politie van Greater Manchester zelf relativeert een en ander. Maar ze stelt ook niet in staat te zijn te voorspellen waar, op welk tijdstip en met welke intensiteit het geweld juist zal uitbreken. De rellen van gisternacht zouden als een volslagen verrassing gekomen zijn. Volgens een geshockeerde politiechef Eric Hewitt kon hij de jongste weken hooguit het aantal patrouilles opvoeren. Dé oplossing voor het probleem, zei Hewitt, ligt in het herstel van het wederzijdse vertrouwen. Buurtwerkers bogen zich gistermiddag al over de vraag hoe het nu helemaal verder moest in Oldham.

Een woordvoerster van de politie bevestigde overigens dat enkele jeugdige blanken eerder zaterdagavond het huis van een Aziatisch gezin met stenen hadden bekogeld, en dat die daad mogelijk de woede van de jonge Bengalezen uitgelokt had. Een aantal betrokken jongeren is intussen gearresteerd. Of die werkelijk lid zijn van het National Front, is niet meegedeeld. Nu in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 7 juni het electorale opbod tussen Labour en Conservatieven niet van de lucht is, heeft premier Blair de Britse politieke klasse opgeroepen géén uitspraken te doen die olie op het vuur kunnen gooien. Groot-Brittannië heeft geregeld met opstoten van racistisch getint geweld te maken. De ergste rellen deden zich in 1981 in Brixton voor, een zuidelijke wijk van Londen. (LD)

Racistisch National Front probeerde jongste weken meermaals in allochtone wijken te demonstreren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234