Dinsdag 19/01/2021

Frankrijk

'Opstandig Frankrijk' schaart zich achter Jean-Luc Mélenchon

Met zijn eurosceptische programma verplettert Jean-Luc Mélenchon, de presidentskandidaat van 'La France insoumise', volgens de peilingen de klassieke PS op de Franse linkerflank . Wat is het geheim van zijn succes? 'Zijn onberispelijk karakter en zijn sociaal-ecologisch protectionisme', zegt zijn parlementskandidate Sophie Rauszer.

“We horen het, we ruiken het! De overwinning ligt in ons bereik!” Met zijn bulderstem kreeg Jean-Luc Mélenchon vorige zondag in Marseille de handen op elkaar van naar schatting 70.000 toehoorders. De grote opkomst voor de 65-jarige leider van La France insoumise (Opstandig Frankrijk) – een oud-onderwijsminister die in 2008 de Parti Socialiste vaarwel zei om een links-populistische beweging te beginnen – gaat gepaard met een opmars in de polls. Minder dan twee weken voor de eerste ronde nadert hij Marine Le Pen (FN) en Emmanuel Macron (En Marche) en laat hij socialist Benoît Hamon (PS) vér achter zich.

Toch is het succes van Mélenchon aan méér te danken dan de zwakte van de PS, zegt Sophie Rauszer, die voor Opstandig Frankrijk parlementskandidate is voor de Fransen uit de Benelux. “Mélenchon is de enige onberispelijke kandidaat. Hij is een deugdzaam en moreel hoogstaand politicus, die niet aangetast is door affaires of belangenconflicten. Maar zijn succes wortelt ook in zijn vernieuwende ideeën. Wist je dat zijn programma véértig boekjes telt?"

Verkozenen afzetten

De kern van Mélenchons betoog is dat Frankrijk de bladzijde moet omslaan naar een Zesde Republiek. Rauszer: “De Vijfde Republiek van Charles De Gaulle is buiten adem. De spelregels van de Franse politiek moeten fundamenteel veranderen. Wij willen referenda waarmee je verkozenen kunt afzetten als ze hun werk niet naar behoren doen.”

Als 29-jarige vertolkt Rauszer ook Mélenchons aantrekkingskracht bij jongeren, omdat hij pleit voor een 32-urenweek. “Onze betaalde 35-urenweek is in realiteit een 38-urenweek, of méér. Sommige Fransen werken zich letterlijk dood, terwijl het aantal werklozen hoog blijft (meer dan één miljoen Fransen is langdurig werkloos, MR). We moeten met meer mensen minder en productiever werken.”

Plan B

Daarmee gaat soixante-huitard Mélenchon wel op de barricades staan tegen de EU, die stelt dat we met zijn allen langer moeten werken. Rauszer: “Als president zou hij de EU voor de keuze plaatsen. Plan A: de regels veranderen door een sociale harmonisatie. Lukt dat niet, dan volgt plan B: uit de verdragen stappen om een andere samenwerking op te zetten. Let wel: we willen geen frexit, zoals Marine Le Pen, geen terugkeer naar de Franse franc, maar wel af van het strenge Europese besparingscarcan.”

Is Mélenchon dan een protectionist? “Hij is een sociaal-ecologische protectionist”, zegt Rauszer. “Hij wil ons welvaartsmodel beschermen door aan de EU-buitengrenzen zware heffingen op te leggen aan onethische importproducten, gemaakt in lagelonenlanden of door kinderen."

In tegenstelling tot zijn campagne van 2012, toen hij 11,1 procent haalde, is Mélenchon daarom ook strenger voor arbeidsmigratie. Hij volgt Le Pen niet in een migratiestop, maar is wel tegen 'gedwongen inwijking' door sociale dumping, waarbij Oost-Europese werknemers voor lagere lonen dan Fransen komen werken. Rauszer: “Zij moeten dezelfde bescherming krijgen als in het huidige Franse arbeidsrecht, en niet omgekeerd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234