Zondag 19/09/2021

Opsporing nogal dringend verzocht: 'Navo-kolonel Lamar Reed'

Het parket van Tongeren heeft een opsporingsfoto verspreid van de zogenaamde luitenant-kolonel Lamar Reed. Vanuit een appartementje in het Limburgse Rekem slaagde die er sinds begin 1997 in om wereldwijd grote multinationals voor miljarden op te lichten met valse militaire contracten. De zwarte man-met-paardenstaartje die zich voordeed als Navo-topmilitair sloeg eind vorig jaar op de vlucht. Na berichten in de pers over zijn capriolen is men in Tongeren nu vastbesloten om hem terug te vinden.

Brussel / Tongeren

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Het systeem van Reed was briljant in zijn eenvoud. In 1997 slaagde hij erin om de Amerikaanse multinational EDS ervan te overtuigen dat hij door de Navo naar België was gestuurd om in het allergrootste geheim een 'material test unit' uit te bouwen met het oog op een nieuw en dus nog uit te rusten Navo-leger voor de door de westerse alliantie nog te annexeren ex-sovjetstaten. Hij had het over "een markt van 120 miljard dollar", zijnde zo'n 5 biljoen frank. Om te kunnen deelnemen moesten bedrijven de Navo eerst overtuigen van hun kunnen. Daar bleken ze graag toe bereid.

Door het gerespecteerde EDS in te schakelen als tussenstation kreeg Reed technologiereuzen uit de hele wereld zo gek om op grote schaal gratis prototypes van hun producten van de toekomst naar België te sturen. Alles moest "in het geheim" gebeuren, want de Russen mochten van niets weten... Er mocht ook niets op papier staan. De producten werden wekelijks per vrachtwagen afgezet in Rekem. Daar betrokken de 'kolonel', zijn Belgische echtgenote en zijn driejarige dochter een flatje. Maar zij waren slechts stukjes van zijn dekmantel.

Reed opereerde met twee kleine firmaatjes, AMS Laboratories en Applied Technologies. Toen eind 1999, na drie jaar frauderen, de problemen begonnen, sloeg hij op de vlucht. Zijn echtgenote legde de boeken neer. Toen pas werd in ons land een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Dat draait in eerste instantie om de diefstal van vier containers vol peperdure hightech, enkele uren voor curator Ivo Bude daar beslag wou op leggen. Het incident toonde aan dat Reed misschien toch niet die eenzame Robin Hood is, zoals eerst werd gedacht. Vermoedelijk hebben zijn kompanen de bewegingen van de curator toen nauwlettend gevolgd.

Tijdens zijn gloriedagen werkte de 'kolonel' samen met een zekere Patricia Reed, die hij aan zijn Belgische vrouw Christel P. voorstelde als zijn zuster, maar die eigenlijk zijn ware echtgenote zou zijn. Bij het FBI, waar al maanden een onderzoek loopt, wordt zij steeds meer beschouwd als 'de feitelijke organisator' achter de zwendel.

Bij het FBI staat men voor hetzelfde juridische probleem als de gerechtelijke politie in Tongeren. De speurders krijgen telefoontjes van bedrijven die niet alleen miljoenen dollars kwijt zijn, maar ook technologische bedrijfsgeheimen met een onschatbare waarde. Sinds januari hebben al tal van bedrijven aangekondigd dat ze een klacht zullen indienen. "Maar daar blijft het bij", klonk het gisteren in Tongeren. "Buiten de curator diende tot nu toe niemand klacht in." Volgens waarnemers kan dat betekenen dat de bedrijven er nog steeds rekening mee houden dat de Navo er misschien toch iets mee te maken had.

Bij het Tongerse parket, waar het dossier in handen is van substituut Cuyx, werd het onderzoek vooral geactiveerd door berichten in de pers (zie DM 1/4/2000). Men wil in de eerste plaats weten wie die Lamar Reed zou kunnen zijn geweest. Aangezien hij met een Californisch accent sprak en intussen ook Patricia Reed van de aardbol verdween, wordt steeds meer aan haar echtgenoot gedacht. Het is echter verre van zeker dat de naam die hij bij zijn huwelijk in de VS bezigde de echte is... Twee door Sony ingehuurde Britse detectives reisden eind 1999 al de hele wereld af om Reed te zoeken. Zij hebben maanden voorsprong op de speurders in België en de VS. Maar ook Sony laat steeds minder van zich horen en gaf de detectives (nog) geen toestemming om hun rapporten over te maken aan het FBI of aan het Tongerse parket.

Christel P. was bij het identificeren van haar 'kolonel' tot dusver geen grote hulp. In speurderskringen heet het dat de vrouw in dezelfde situatie verkeert als de gedupeerde bedrijven: zij vecht nog steeds tegen haar ongeloof.

Gebrek aan medewerking van nochtans zwaar gedupeerde bedrijven maakt onderzoek er niet eenvoudiger op

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234