Zaterdag 17/04/2021

Oproep voor een eerlijk en rechtvaardig oordeel over collaboratie en repressie in Vlaanderen Voorwaarts maar niet vergeten

Ludo Abicht, Bruno De Wever, Willy Courteaux, Robert Crivit, André De Beul, Jan Debrouwere, Eric Defoort, Robert De Gendt, Jaap Kruithof, Jozef Maton, Jan Olsen, Paul Pataer, Koen Raes, Harry Van Velthoven, Adriaan Verhulst, Frans-Jos Verdoodt en Willy Minnebo pleiten voor een open en kritische omgang met het verleden. Een ongenuanceerde benadering van de collaboratie in Vlaanderen dient enkel extreem-rechts.

De commotie rond het decreet-Suykerbuyk heeft, zoals tal van andere gebeurtenissen, nog maar eens duidelijk gemaakt dat velen de zaak van de collaboratie in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in haar volle complexiteit willen benaderen.

De collaboratie van vele Vlamingen en hun organisaties tijdens de Tweede Wereldoorlog was zeker een zware fout, los van de discussie of deze nu werd begaan uit fascistische overtuiging, misbegrepen nationalisme of opportunisme. Zij heeft de hele Vlaamse Beweging - en a fortiori het democratische deel ervan - onterecht belast met de verschrikkingen van het nazisme. Ook in Vlaanderen werden door de nazibezetters en hun collaborateurs misdaden begaan, terwijl vele oprechte democraten in het verzet gingen en offers brachten.

Als democratische Vlamingen zeggen wij: de collaboratie, ongeacht haar vormen en nuances, was een ontsporing van de democratische ontvoogdingsstrijd die de Vlaamse Beweging was. Zij heeft deze zwaar geschaad. Na de bevrijding in september 1944 werd de repressie deels vanuit Belgisch nationalisme op gang gebracht. Een vorm van repressie was volstrekt begrijpelijk wegens het lijden van velen, veroorzaakt door bezetting, deportatie en moord. Maar in te veel gevallen ontaardde de reactie in een wraakoefening tegen elke uiting van Vlaamsgezindheid. Hoewel men de repressie niet kan reduceren tot een continue en langdurige schending van de beginselen van de rechtsstaat, werd die rechtsstaat toch geschonden. Naast gerechtvaardigde bestraffing was er ook onrecht.

Bij de overstap naar de komende eeuw moet dit blad worden omgedraaid. Niet door het verleden te vergeten maar door vergevingsgezindheid na te streven tegenover die veroordeelden die geen onmenselijkheden begingen, zodat de nabestaanden niet meer te lijden hebben onder de fouten van hun ouders. Niemand mag voor dat verleden uit de gemeenschap worden gesloten. Dat noemen wij elementaire, toekomstgerichte rechtvaardigheid. Het gaat erom een morele last af te schudden die nog steeds politiek wordt misbruikt.

Ons engagement voor een democratisch Vlaanderen veronderstelt uiterste waakzaamheid, zeker tegenover degenen die opnieuw een Vlaanderen aanprijzen waarin onder het motto 'eigen volk eerst' humane en democratische verworvenheden worden weggezuiverd. Tegen hun Vlaanderen verzetten wij ons.

Wij richten ons hier tot alle Vlamingen die deze uitgangspunten aanvaarden. Wij richten ons over de taalgrens heen tot degenen in Wallonië die uit dezelfde bewogenheid met ons willen samenwerken. Wij richten ons tot degenen in Brussel, die ongeacht herkomst of taal hun stad beschouwen als een bindmiddel en een ontmoetingsplaats, niet als een breekijzer.

Wij roepen op tot een open, waakzaam uitzien naar de toekomst. Maar wij vragen een open en kritische omgang met het verleden. Een ongenuanceerde en ongedifferentieerde benadering van de collaboratie in Vlaanderen door haar reductie tot één schuldig fascistisch complot, dient vandaag enkel de zaak van extreem-rechts.

Dit misbruik moet ophouden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234