Zondag 29/11/2020

'Oproep tot haat en geweld'

Met een gigantisch spandoek waarop een onthoofde Steven Defour stond afgebeeld, haalden de Standardsupporters de toorn van de hele voetbalwereld over zich heen. De voetbalbond kondigt maatregelen aan. Ook strafrechtelijk kan de tifo een staartje krijgen.

Dat Steven Defour bij zijn terugkeer op Sclessin geen vriendelijk onthaal zou krijgen, viel te verwachten. Maar de harde kern van Standardsupporters speelde het wel heel hard. Net voor de wedstrijd tegen Anderlecht ontrolden zij een spandoek met daarop een beul met het hoofd van de voormalige Standardkapitein in de hand. De slogan 'Red or Dead' maakte het tafereel compleet.

Sporza-journalist Peter Vandenbempt, die de match becommentarieerde, was een van de eersten om het spandoek te veroordelen. "Het dieptepunt is echt wel bereikt op Sclessin", liet hij na afluiten op de Sporza-website weten. "We hebben er gedegouteerd naar gekeken, een mengeling van afgrijzen en verbijstering. De verwijzing naar de onthoofdingen door IS is verbijsterend en helemaal de grens voorbij. We hebben even geen zin meer in voetbal."

Friday the 13th

Ook de voetbalbond reageerde scherp bij monde van businessdirector Bob Madou. "Wansmakelijk en onaanvaardbaar spandoek", liet hij op Twitter weten. "Hier bestaat geen reglement over maar we bekijken wat we kunnen doen." Ook Thibault De Gendt, competitiedirecteur bij de bond, tweette een strenge veroordeling. "Een degoutante tifo voor Standard-Anderlecht en dat voor de ogen van duizenden kinderen. Laat ons hopen dat we dit nooit meer te zien krijgen."

De Pro League, de vereniging van profclubs, was de volgende in het rijtje om zijn afkeur uit te spreken. CEO Ludwig Sneyers distantieerde zich met klem en kondigde meteen maatregelen aan. Sneyers wil met zowel de clubs als de supportersfederatie rond de tafel gaan zitten om dit soort taferelen in de toekomst te vermijden.

Het gewraakte spandoek kreeg ook politiek wat weerklank. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), zelf Standardsupporter, had het op Twitter over een smakeloos, dom en onaanvaardbaar spandoek. De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) vroeg zich af waarom de match niet onmiddellijk werd stopgezet. Ex-premier Yves Leterme (CD&V) liet weten dat hij Standardsupporter blijft maar zich wel schaamt voor het schandelijke spandoek.

Ook de club zelf liet van zich horen. Na de wedstrijd distantieerde Standard zich nadrukkelijk van het spandoek. Al voerde woordvoerder Olivier Smeedts wel aan dat het afgebeelde tafereel verwees naar de filmreeks Friday the 13th en niet naar de onthoofdingen door IS.

Mogelijk krijgt het initiatief van de Standard-aanhang nog een juridisch staartje. Op een spandoek, ook al hangt het in een voetbalstadion, kun je niet zomaar gelijk wat zetten, zegt Dirk Voorhoof, professor mediarecht aan de UGent. "Steven Defour kan klacht indienen wegens belediging van zijn persoon. Dit kan ook onder de noemer belaging of 'stalking' vallen, waarbij een persoon bewust angst wordt aangejaagd." Als Defour, die wel houdt van wat controverse, geen klacht indient, dan kan het parket op eigen houtje vervolging instellen, "omdat het spandoek mogelijks aanzet tot geweldpleging of het plegen van misdaden. Ook dat is strafbaar."

Satire

De heisa over het spandoek doet ook opnieuw vragen rijzen over de vrijheid van meningsuiting en hoe absoluut die wel is. Waarom moet in een blad als Charlie Hebdo wel kunnen wat in een voetbalstadion blijkbaar niet kan?

"De twee zijn helemaal niet met elkaar te vergelijken", vindt Voorhoof. "De cartoons in Charlie Hebdo leveren kritiek op het radicalisme in bepaalde godsdienstige strekkingen. Het zijn geen persoonlijke aanvallen. Ze worden bovendien afgebeeld in een duidelijke satirische context en ze kaderen in een maatschappelijk debat. Het spandoek waar het hier over gaat is een publieke boodschap die heel bedreigend kan zijn voor één bepaald persoon. Het is een duidelijke oproep tot haat en geweld."

Voorhoof stelt zich wel de vraag of strafvervolging in dit soort zaken zinvol is, en er geen betere methoden van 'coaching' bestaan om deze 'supporters' duidelijk te maken dat dit soort spandoeken echt niet door de beugel kan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234