Zaterdag 28/01/2023

Oprichters moeten weg bij Picanol

Stichtersfamilie Steverlynck trekt zich gedwongen terug uit bestuur van weefgetouwenproducent

Ieper

Van onze verslaggeefster

Janine Meijer

Revolutie in Ieper: de familie Steverlynck trekt zich terug uit de raad van bestuur van weefgetouwenproducent Picanol. Dat werd gisteren op de algemene vergadering besloten. De familie moet ook bijna een miljoen euro aan gedeclareerde onkosten terugbetalen aan de onderneming.

Dat de drie leden van de familie Steverlynck zich terugtrekken uit de leiding van Picanol mag als een opmerkelijke overwinning worden beschouwd voor de minderheidsaandeelhouders en hun verdediger Deminor. Patrick, Michel en Yves Steverlynck maakten gisteren op de algemene vergadering van de Ieperse weefgetouwenproducent duidelijk dat ze hun mandaten neerleggen. "Maar we laten het bedrijf niet los. We zullen onze verantwoordelijkheid als aandeelhouder blijven opnemen", aldus Patrick Steverlynck. De familie Steverlynck is de oprichter van Picanol en met 55 procent meerderheidsaandeelhouder. In hun plaats stelt de familie voormalig research & development-directeur Joos Walkens voor als nieuw bestuurslid.

Deminor, dat de belangen van de minderheidsaandeelhouders vertegenwoordigt, reageerde opgelucht op het vertrek van de Steverlyncks uit de raad van bestuur. Al voor de algemene vergadering had Deminor-partner Erik Bomans gezegd dat de vertegenwoordiging van de familie Steverlynck binnen het bestuur zo klein mogelijk moest worden. "Ze hebben hun kans misbruikt. Het is tijd dat de familie zich terugtrekt."

De stoelendans komt er nadat vorige week bekendraakte dat de Steverlyncks er een opmerkelijk genereus onkostenbeleid op na hielden. Zo zagen ze er geen graten in om als bestuurders de kosten van jachtpartijen, vakantiereizen en privé-personeel op de onderneming te verhalen. Dat bleek uit een bijzonder bezwarend onderzoeksrapport van PriceWaterhouseCoopers. De afgelopen dagen boog een commissie zich over de gemaakte uitgaven en besloot dat de familie Steverlynck in totaal voor ruim een miljoen aan kosten heeft gedeclareerd die ongegrond zijn en dus terugbetaald moeten worden.

De bestuurscrisis bij Picanol begon met het ontslag van voormalig gedelegeerd bestuurder Jan Coene. Ook hij heeft voor 1,71 miljoen euro kosten gedeclareerd die teruggevorderd zullen worden. Aanleiding voor het onderzoek van PriceWaterhouseCoopers was net het ontslag van Coene. Die stapte in oktober vorig jaar op, nadat hij in samenspraak met de voorzitter van de raad van bestuur Patrick Steverlynck zichzelf een welkomstpremie van 2 tot 2,5 miljoen euro had toebedeeld en in drie jaar tijd een loonpakket van 20 miljoen euro had opgestreken.

Deminor berekende dat er in totaal 18,5 miljoen euro onrechtmatig aan de onderneming is onttrokken. Al sinds de algemene vergadering van april 2004 zouden hier vragen over zijn gesteld. "Het is onaanvaardbaar dat de bestuursleden blijven volharden in hun onwetendheid, ondanks het feit dat we hen herhaaldelijk hebben gewezen op onrechtmatigheden", aldus Bomans. Behalve de Steverlyncks zetelden ook Luc De Bruyckere (Ter Beke), Sune Carlsson (Atlas Copco), Aloïs Michielsen (Solvay), Alec Gevaert (Gevacom) en Luc Van Nevel in het bestuur van Picanol.

Zowel De Bruyckere (die zetelde in het renumeratiecomité dat op de bezoldigingen moest toezien) als Michielsen (die lid was van het nominatiecomité) verklaarden dat ze nooit iets van de malversaties hebben geweten. "Op geen enkel moment heb ik kennis genomen van of deelgenomen aan overtredingen. Mij kan geen schuld verweten worden", bezwoer De Bruyckere. Carlsson en Gevaert sloten zich daarbij aan. Ook Luc Van Nevel verdedigde zich fel. Hij is sinds het vertrek van Jan Coene voorzitter van de raad van bestuur ad interim en de enige die zich niet terugtrekt uit het bestuur. Gisteren werd ook de nieuwe raad samengesteld, met vijf nieuwe leden. De nieuwe topman Chris Dewulf zal een jaarlijkse vergoeding krijgen van 450.000 euro, met daarbovenop een bonus van maximum 225.000 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234