Dinsdag 23/07/2019

Oprichter TomTom navigeert 100 miljoen naar goed doel

De Nederlander Pieter Geelen, medeoprichter van het navigatiebedrijf TomTom, schenkt 100 miljoen euro aan zijn Turing Foundation. Geen peulenschil, al zal de man het maar weinig voelen. Na de beursgang vorig jaar en de verkoop vorige week van een pak aandelen behoort Geelen tot de 30 rijksten van Nederland.

Door Stephen Rosé

BRUSSEL l Het is voor het eerst in Nederland dat iemand publiekelijk zoveel geld weggeeft. Het geld zal gebruikt worden om het onderwijs in ontwikkelingslanden te bevorderen, de natuur te beschermen en lepra te bestrijden.

De 42-jarige Pieter Geelen heeft wat met lepra. Als kleine jongen keek hij altijd vol afschuw naar foto's van lepraslachtoffers in het Nederlandse kindertijdschrift over ontwikkelingslanden Samsam. "Dat is zo'n wrede ziekte die doet denken aan Bijbelse tijden", zegt hij daarover in de Volkskrant. "Ik kon mij niet voorstellen dat grote mensen het lieten gebeuren dat deze zieken geen medicijnen kregen. Destijds kosten de medicijnen een kwartje, evenveel als mijn wekelijkse zakgeld."

Dat wekelijkse zakgeld van Geelen ligt intussen al serieus hoger. Zijn vermogen wordt geschat op een slordige 715 miljoen euro. Volgens het Nederlandse maandblad Quote bekleedt hij de 26ste plaats onder de rijkste Nederlanders. En dat heeft de Geelen vooral te danken aan TomTom, het navigatiebedrijf dat hij oprichtte met zijn vrienden Harold Goddijn, Peter Houtzagers en Peter-Frans Pauwels.

Vooral met Pauwels heeft Geelen een lange relatie. Beiden studeerden af aan de Universiteit van Amsterdam in business and computer science en gingen later samen applicaties ontwikkelen voor elektronische zakagenda's. De eerste software die ze produceerden waren woordenboekjes, spelletjes, digitale bijbels, boekhoudprogramma's en al snel ook routeplanners. Geelen werkte onder meer als programmeur bij Philips New Media Systems, voor hij in 1991 TomTom NV hielp oprichtten. Het navigatiebedrijf, vooral bekend van de gelijknamige gps, groeide uit tot een miljardenonderneming. Intussen is TomTom marktleider in de Europese navigatieapparatuur.

In juli vorig jaar riep Geelen samen met zijn vrouw de Turing Foundation in het leven. Genoemd naar de Britse computerwetenschapper Alan Turing wil de stichting het onderwijs in ontwikkelingslanden bevorderen, de natuur beschermen en lepra te bestrijden. "Er waren zoveel collectebussen om uit te kiezen. Mijn vrouw en ik hebben gekeken naar de onderwerpen die ons aanspreken", aldus Geelen. "Maar het was meteen duidelijk dat ik de leprabestrijding wilde steunen." De stichting besteedt jaarlijks vijf miljoen euro aan de genoemde doelen.

De vergelijking met andere zogenaamde 'nieuwe filantropen' als Microsoftoprichter Bill Gates is vlug gemaakt. "Dat is te veel eer", zegt Geelen. "Ik ben blij dat ik dit kan doen. Bill Gates is onnavolgbaar in de bedragen die hij doneert. Bovendien verbindt hij zijn eigen bekendheid aan zijn stichting om zo meer geld binnen te halen. Ik heb er bewust voor gekozen om de stichting niet naar mezelf te noemen, ik blijf graag buiten beeld. Inspirerend zijn voor anderen hoeft van mij niet. Voor zover ik weet doen Nederlanders al veel aan goede doelen."

Verdere ambities om zijn gezicht publiekelijk aan zijn stichting te kleven heeft Geelen niet, om nog meer geld te schenken wel. "Het praten met journalisten maakt me zenuwachtig", zegt hij. "Het geld weggeven daarentegen verveelt niet."

Geld weggeven verveelt niet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden