Dinsdag 26/10/2021

Update

Oppositiepartijen eisen onderzoekscommissie

Reynders laat off the record verstaan dat hij zo'n onderzoekscommissie niet echt ziet zitten. Beeld UNKNOWN
Reynders laat off the record verstaan dat hij zo'n onderzoekscommissie niet echt ziet zitten.Beeld UNKNOWN

Oppositiepartijen Groen!, Vlaams Belang, N-VA en LDD herhalen hun pleidooi voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die moet nagaan wat er fout is gelopen in de banksector. Binnen de meerderheid staat PS alleen. Naast CD&V en Open Vld is ook het cdH tegen. Het officiële standpunt van de regering luidt dat dit een zaak van het parlement is.

Reynders tegen
Zoals bij alle parlementaire dossiers luidt het officiële standpunt van de regering dat het de Kamer toekomt om hierover te beslissen. Dat liet minister van Financiën Didier Reynders gisteren en vandaag ook weten. Off the record lieten verschillende bronnen echter weten dat de liberale excellentie duidelijk liet verstaan een onderzoekscommissie met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter niet te zien zitten.

Cdh: "Lessen trekken"
CD&V en Open Vld maakten wel openlijk duidelijk tegen een onderzoekscommissie te zijn. Dat is ook het geval voor het cdH.
"Wij moeten lessen trekken uit de crisis. Maar dat kan ook in het kader van de gewonen parlementaire werkzaamheden, in de reguliere commissies of in een ad hoc commissie. We mogen de mensen geen schrik aanjagen. Een onderzoekscommissie heeft de bevoegdheden van een onderzoeksrechter en dat zal al gauw voor geruchten zorgen. Laten we eerst maar de hoorzittingen in de commissie Financiën afwachten. De markt heeft nood aan stabiliteit en zekerheid", verklaarde cdH-Kamerfractieleider Christian Brotcorne.

N-VA: "Vreemd van CD&V en Vld"
Bij de oppositie valt weinig begrip te horen voor de argumentatie van de meerderheid. "Nu is het immers tijd om het vertrouwen van de mensen in de bankwereld te herstellen en dat kan alleen via duidelijke communicatie, openheid en transparantie. Het is bijzonder vreemd dat CD&V en VLD een parlementaire onderzoekscommissie weigeren en zo precies de fouten maken die ze de bankwereld aanwrijven", zegt N-VA-Kamerlid Jan Jambon, die net zoals sp.a en Vlaams Belang al een wetsvoorstel indiende.

VB: "Recht op duidelijkheid"
Ook Vlaams Belang zegt de meerderheid niet te begrijpen. "De resultaten van een onderzoekscommissie zijn pas maanden later bekend. Bovendien hebben de spaarders recht op duidelijkheid over de omstandigheden van de financiële ingrepen van de overheid bij Fortis en Dexia, de besluitvormingsprocessen die mogelijk geleid hebben tot riskante bankproducten, de invloed van het koningshuis en haar netwerken, de werking van de CBFA en eventuele politieke verantwoordelijkheden", klint het.

Groen!: "Niet wachten"
Ook Groen! hamert nog eens op de noodzaak van een onderzoekscommissie. Maar, voegt Kamerlid Meyrem Almaci eraan toe, het parlement hoeft niet te wachten op de oprichting om nu al aan de slag te gaan. De groenen vragen onder meer dat naast de gouverneur van de Nationale Bank en de CBFA-voorzitter ook de gewezen toplui van Dexia en Fortis worden gehoord in de commissie Financiën. Daarnaast moet de regering aan de CBFA en de NBB al vragen een onderzoek te starten naar de oorzaken en gevolgen van de bankcrisis. De instellingen moeten ook al voorstellen op papier zetten om de controle op de banksector te verscherpen, klinkt het.
Zusterpartij Ecolo is niet zo te vinden voor een onderzoekscommissie of vindt in elk geval dat het nog te vroeg is om daar over te oordelen. De Franstalige groenen willen eerst de hoorzittingen van volgende week afwachten.

LDD: "Straffe uitspraak Bos"
Lijst Dedecker is dan weer verontwaardigd over het weigeren van een parlementair onderzoek. Voor de partij zijn er nu al genoeg aanwijzingen dat er fundamentele inschattingsfouten en zelfs eventueel verdachte transacties zijn geweest die het dossier in een heel ander daglicht kunnen stellen.

"De kleine spaarders, beleggers en de belastingbetalers die nu voor de problemen bij Fortis opdraaien, moeten weten wat er zich achter de schermen van deze financiële instellingen heeft afgespeeld. Enkel op die manier kan het vertrouwen terugkeren. De Nederlandse minister van Financiën Bos verklaarde gisteren in het parlement dat de balans van Fortis meer risico's bevatte dan bekend was, toen hij de overname van ABN-AMRO goedkeurde. Dat is een bijzonder straffe uitspraak die terdege onderzocht moet worden", zegt LDD-Kamerlid Rob Van de Velde. Hij wil ook volledig zicht krijgen op de beurstransacties van de toplui van Fortis tijdens de voorbije twee jaar.

Test-Aankoop
Inmiddels nuanceert Ivo Mechels van Test-Aankoop zijn eis tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de problemen bij Fortis en Dexia. "Als ik hoor dat een parlementaire onderzoekscommissie vooral dient om politieke spelletjes te spelen, ben ik niet geïnteresseerd. Wat voor ons telt is dat er een onderzoek gebeurt, de vorm is van onderschikt belang", verklaarde Mechels. Test-Aankoop wil onder meer weten wat er is misgelopen op het niveau van het management en de raad van bestuur. Daarnaast wil de verbruikersorganisatie ook een analyse van de gebrekkige werking van de financiële markt, "precies om te vermijden dat dit nog zou kunnen gebeuren". Mechels: "wij willen vooral een serene discussie". (belga/svm/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234