Dinsdag 18/02/2020

Begrotingskort

Oppositie woedend over begroting: "Waar is het geld van de mensen naartoe?"

De oppositie nam vanmiddag in de Kamer premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stevig op de korrel over het begrotingstekort. Die schoof de schuld af, en ontkende dat zijn regering het beoogde begrotingsevenwicht in 2018 laat varen.

Eerder deze week raakte bekend dat de regering-Michel voor 2016 tegen een tekort van 2,2 miljard euro aankijkt. Als de begroting in 2018 in evenwicht moet zijn, zoals de regering zich steeds heeft voorgenomen, loopt dat bedrag zelfs op tot 3,2 miljard. De oppositiepartijen - de meerderheidspartijen kwamen nadrukkelijk niet tussen in het debat - hekelden de manke rekenkunde van de regering, en schoten vooral met scherp op Financiënminister Van Overtveldt.

"Dit is de regering van de prutsers", zei Raoul Hedebouw van PVDA. En vervolgens, over Van Overtveldt: "Een werknemer die zulke fouten maakt, wordt buitengegooid door zijn baas." Deze regering kondigde bij haar aantreden aan orde op zaken te stellen, "nu ze eindelijk zonder socialisten kon regeren", sneerde sp.a-fractieleider Meryem Kitir. "Elke keer hebben jullie het geld bij de mensen gehaald, zogezegd 'om het gat te dichten', maar nu stellen we vast dat we toch met een gigantisch budget zitten. Waar is het geld van de mensen naartoe?"

Staatshervorming

Premier Michel erkende dat er een grote inspanning nodig is, maar leek de verantwoordelijkheid toch af te schuiven. Onder meer naar de FOD Financiën, die de inkomsten flink overschat zou hebben. "Een macro-economische aanpak is belangrijk, maar we moeten in de toekomst de methodologie verbeteren", klonk het.

Een andere verklaring voor het uit de kluiten gewassen begrotingstekort, ligt volgens de premier bij de zesde staatshervorming. "2016 is het eerste jaar waarin we met die effecten geconfronteerd worden", meende Michel. De oppositie was niet te spreken over Michels "uitvluchten". "Hoe langer u met N-VA in de regering zit, hoe meer u erop begint te lijken. Het is altijd de schuld van de anderen", zei Groen-fractieleider Kristof Calvo. "U kan zich blijven verschuilen achter duizend en één zaken, maar neem eindelijk eens uw verantwoordelijkheid", voegde Kitir daaraan toe, terwijl ze de premier een spiegel overhandigde.

Over de belangrijkste vraag, of de regering een begrotingsevenwicht in 2018 blijft nastreven, bleef de premier eerder op de vlakte. "Het regeerakkoord voorziet in een begrotingsevenwicht in 2018", zei Michel. "We willen onze engagementen om te saneren nakomen. We zijn nu in gesprek met de Europese Commissie om te kijken hoe we onze doelstellingen kunnen bereiken."

Het kernkabinet buigt zich vanavond alvast een eerste keer over het rapport dat het Monitoringcomité opstelde in de aanloop naar de begrotingscontrole.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234