Zondag 19/05/2019

Straaljagers

Oppositie: "Rekenhof moet dossier F-16's uitpluizen"

Beeld © BELGA

Alle oppositiepartijen, op Vlaams Belang na, eisen dat het Rekenhof inzage krijgt bij elke stap in het straaljagerdossier. "Want de belastingbetaler heeft recht op transparantie."

"De ervaring leert ons dat de prijzen die door constructeurs en Defensie worden voorgesteld altijd veel lager uitvallen dan de werkelijke kostprijs", zegt Dirk Van der Maelen (sp.a), de indiener van de resolutie in de Kamer. "Het lijkt er zelfs op dat er doelbewust onderschat wordt. In andere landen werd daarom het Rekenhof van bij de start betrokken bij de aankoopprocedure en het resultaat is dat ze op het einde niet met onaangename verrassingen zitten."

De federale regering en Defensie willen tegen 2018 een opvolger kiezen voor de verouderde F-16's. Vorige zomer werd daarvoor een eerste verkennende vragenlijst rondgestuurd naar vijf vliegtuigproducenten. Maar de antwoorden op deze vragenlijst krijgt het parlement niet te zien, omdat ze bedrijfsgeheimen bevatten.

Volgens Defensie zijn de prijsgegevens bovendien lang niet volledig, waardoor een vergelijking maken tussen de verschillende producenten onmogelijk is. In een recent interview zei kolonel Harold Van Pee, die het straaljagerdossier leidt binnen Defensie, dat de budgettaire impact van de straaljageraankoop pas helemaal aan het einde van de rit bekendgemaakt kan worden. In 2018 dus. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid over een aankoop tussen 4 en 6 miljard euro.

Maar voor de oppositie volstaat dat niet. Die wil meer controle op de procedure. Kamerlid en defensiespecialist Wouter De Vriendt (Groen): "Over de meest ingrijpende beslissing die Defensie neemt in de komende decennia, houdt de minister Steven Vandeput (N-VA) gegevens achter. Ongehoord. De belastingbetaler heeft recht op transparantie."

Vandeput zelf neemt akte van de resolutie maar wil verder geen commentaar kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.