Dinsdag 29/11/2022

Oppositie pikt uitspraken baas Vreemdelingenzaken niet

Oppositiepartijen Groen en sp.a pikken het niet dat Freddy Roosemont, sinds 2003 directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, in de kranten laat uitschijnen dat het onderzoek naar de mogelijk gefolterd Sudanese asielzoekers niets zal opleveren. Ook CD&V gromt.

"Roosemont is een ambtenaar. Hij moet zich niet publiek bemoeien met zo'n gevoelige kwestie. Ik vind zijn uitspraken in de media bijzonder problematisch", benadrukt Wouter De Vriendt, de migratiespecialist van Groen. "Ik wil wel eens weten waarop Roosemont zich juist baseert om te zeggen dat de Sudanezen niet gefolterd zijn bij hun terugkeer in Sudan. Op zijn buikgevoel?"

Roosemont verklaarde dinsdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen dat hij het heeft gehad met de stemmingmakerij rond het beleid van Vreemdelingenzaken en van bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "De hele ondertoon dat wij er maar op los knoeien, is onterecht", vertelde hij. "We werken volgens de Europese regels en procedures. Druk van Francken om die te omzeilen, voel ik echt niet."

Op het matje roepen

De baas van Dienst Vreemdelingenzaken voegde daaraan toe dat hij denkt dat het onderzoek naar folteringen in Sudan door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen uiteindelijk geen bezwarende elementen zal opleveren. "Ik baseer me daarvoor op mijn ervaring. Verhalen volhouden die niet kloppen, is voor die mensen de enige kans om nog een voet in Europa te krijgen", zei hij.

De Vriendt overweegt om Roosemont op het matje te roepen in het parlement. Al twijfelt hij of dat iets uithaalt. "Zijn houding is vaak erg hautain. Alsof wij parlementsleden hem niet moeten lastigvallen met onze vragen. Hij en staatssecretaris Theo Francken zullen wel bepalen wat kan en wat niet. Roosemont lijkt niet bereid tot enige zelfreflectie. Wat nochtans essentieel is op zijn positie."

Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck treedt haar collega bij. "Ik vind de uitspraken van Roosemont niet slim. Ik weet niet of Francken hem dit heeft ingefluisterd, maar als ambtenaar heeft het geen zin om voorafnames te doen over een onafhankelijk onderzoek." Volgens De Coninck is er bovendien een groter probleem met het functioneren van Roosemont: hij staat te dicht bij Francken.

"Een administratie en een staatssecretaris moeten samenwerken. Maar ze moeten mekaar ook controleren. Zeker rond een moeilijk onderwerp als asiel", zegt de socialiste. "Nu gebeurt het omgekeerde: Roosemont en Francken versterken mekaar. Dat zorgt ervoor dat procedures vaak sneller en beter verlopen. Tegelijk maakt de Sudan-kwestie duidelijk dat er soms nood is aan iemand die tegenspreekt."

Persoonlijke overtuiging

Ook meerderheidspartij CD&V lijkt niet opgezet met de uitspraken van Roosemont. Al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. "Roosemont doet een aantal uitspraken, maar wij vinden het verstandiger om nu het onderzoek af te wachten", reageert Kamerlid Nahima Lanjri zuinig. "Voor ons is het nu belangrijk dat er duidelijkheid komt over de uitzetting van de Sudanezen."

Roosemont onderstreept in een reactie dat hij alleen zijn persoonlijke overtuiging meegaf in de krant. Niet meer. Hij blijft ook bij die overtuiging. "Op basis van mijn informatie en op basis van mijn persoonlijke ervaringen in dergelijke dossiers lijken me dit gefingeerde verhalen. Of ik dat zeker weet? Dat weet je in zulke dossiers nooit. Vandaar is het belangrijk dat er een onderzoek wordt gevoerd."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234