Vrijdag 24/09/2021

Kerncentrales

Oppositie: "Marghem wist al veel langer van problemen rond berekening nucleaire heffing"

Minister Marghem kwam zich deze week verantwoorden in de Kamer. Beeld Photo News
Minister Marghem kwam zich deze week verantwoorden in de Kamer.Beeld Photo News

Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) wist al veel langer van de problemen rond de berekening van de heffing voor het langer openhouden van de kerncentrale Tihange I. Oppositiepartijen sp.a, PS, cdH en de groenen zwaaien met een brief van waakhond CREG van 9 oktober. Ze verwijten Marghem dat ze de zaak veel te lang heeft laten liggen, waardoor ons land enkele miljoenen dreigt mis te lopen.

Vorige week raakte bekend dat energieminister Marghem nog geen onafhankelijk expert had aangesteld in het dossier, hoewel de conventie met EDF en Electrabel daarvoor een termijn voorzag tot 15 september.

De expert moet voor arbitrage zorgen rond de berekening van de heffing van 7,2 miljoen euro die EDF en Electrabel moeten ophoesten voor het openhouden van Tihange I tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar. Volgens de CREG is dat bedrag te laag en zou de Belgische staat tot 3 miljoen euro misgelopen hebben.

Brief van de CREG

De oppositie klaagt al dagen over Marghems aarzelende aanpak van het dossier. In de Kamer verdedigde ze zich deze week onder meer met de uitleg dat het rapport van de CREG dateerde van 22 juni, waarna ze op 19 juli een ontmoeting had met vertegenwoordigers om hen over de zaak te horen. Op 11 augustus ontving ze antwoorden, waaruit bleek dat bepaalde parameters onduidelijk bleven. Op 13 september heeft Marghem zich vervolgens gericht tot Electrabel en EDF, wiens antwoorden ze op de 16de ontving.

Intussen is echter een brief opgedoken van de CREG aan het kabinet-Marghem die dateert van 9 oktober en waaraan in december nogmaals herinnerd werd. Daarin waarschuwde de energiewaakhond al voor moeilijkheden bij de berekening van de heffing.

Miljoenen euro's

Delen van de brief zijn vertrouwelijk, maar voor sp.a-Kamerlid Karin Temmerman is zonneklaar dat Marghem al veel eerder van de problemen wist. "De minister heeft laten uitschijnen dat ze pas na het rapport van 22 juni op de hoogte was, maar het is heel duidelijk dat ze dit al veel eerder wist en daar helemaal niets mee gedaan heeft", hekelt de socialiste. "Ons land dreigt daardoor miljoenen mis te lopen."

"Komt de expert nog met een hoger bedrag, dan zitten EDF en Electrabel in een zetel om dit aan te vechten omdat de conventie ten laatste op 15 september zijn aanstelling voorzag", luidt het nog. "De minister moet dus rekenen op goodwill van de tegenpartij en dat is nooit een goede onderhandelingspositie."

Spoedbijeenkomst

De oppositie eist intussen een spoedbijeenkomst van de bevoegde Kamercommissie Bedrijfsleven, waar ze Marghem en de vertegenwoordigers van de CREG wil horen over de berekeningen. Voor de liberale minister is het trouwens niet de eerste keer dat ze met de oppositie in aanvaring komt.

"De minister wentelt zich in de leugens", hekelt cdH'er Michel de Lamotte. Ook Ecolo-collega Jean-Marc Nollet vindt dat het stilaan om "een echt politiek probleem" gaat. Bij de PS verwijt men Marghem vooral "aanhoudende nalatigheid" die steeds lijkt uit te draaien in het voordeel van de producenten en niet in het voordeel van de consumenten. "Met Marghem verliezen de consumenten tweemaal. Hun electriciteitsfactuur gaat met 100 euro omhoog door de btw-verhoging en het zijn zij die haar vrijgevigheid ten aanzien van Electrabel en EDF betalen", besluit Karine Lalieux.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234