Dinsdag 07/12/2021

Oppositie kritisch over Vlaamse begroting

Filip Watteeuw (Groen!). Beeld UNKNOWN
Filip Watteeuw (Groen!).Beeld UNKNOWN

Bij de tumultueus verlopen goedkeuring van de Vlaamse begroting vandaag, liet de oppositie zich kritisch uit over zowel de inhoud van de begroting, als over het feit dat de Vlaamse meerderheid tot twee keer toe niet in aantal was voor de stemming van de begroting. "Ronduit schaamtelijk," vond Groen!-fractieleider Filip Watteeuw.

"Het is erg dat de meerderheid haar eigen begroting niet belangrijk genoeg vindt om te komen stemmen", aldus Watteeuw. Hij noemt het ironisch dat de stemming van de begroting van N-VA-minister Philippe Muyters moest "gered" worden door de enige Franstalige in het Vlaams halfrond. Het was namelijk Christian Van Eycken (UF) die ervoor zorgde dat er voldoende parlementsleden waren om te stemmen.

Watteeuw loofde de regering wel om haar 'sense of urgency' in de moeilijke economische tijden, maar betreurde dat ze te weinig doet aan de armoede, de onderwijsachterstand van allochtonen en de ontbossing.

Open Vld: "Te veel 'wait and see'"
Open Vld het hoge 'wait and see-gehalte' van de begroting. "We krijgen steeds te horen dat we wel zullen zien," zei Gatz, verwijzend naar de BAM-discussie, de situatie bij de VRT en De Lijn. "Alles zal in de loop van de komende jaren worden opgelost. Alleen vind ik dat nogal veel zaken moeten worden opgelost."

LDD: "Meer kansen geven aan privé"
Voor Lode Vereeck van Lijst Dedecker deed de Vlaamse regering nog niet genoeg inspanningen om te besparen en zou de regering meer kansen moeten geven aan privé-initiatief. De vier oppositiepartijen namen niet deel aan de stemming over de begroting, omdat ze uit protest de vergadering verlaten hadden.

Vlaams Belang: "Plaatsvervangende schaamte"
Ook Vlaams Belang is niet te spreken over het feit dat de meerderheidspartijen drie pogingen nodig hadden om de begroting gestemd te krijgen. Vlaams Belang verliet, samen met de andere oppositiepartijen, uit protest de plenaire vergadering.

"De meerderheid werd dan maar gered door het enige Franstalige Vlaamse parlementslid van de UF. Het Vlaams Belang heeft hierbij een gevoel van plaatsvervangende schaamte. De Vlaamse regering van Kris Peeters, die pretendeert een sterke meerderheid achter zich te hebben en slagkrachtig genoeg te zijn om de Vlaamse belangen te verdedigen, slaagt er niet eens in om zijn begroting door Vlamingen te laten goedkeuren," klinkt het.

Partijgenote Marijke Dillen merkte op dat de minister-president verwacht dat het Vlaams parlement over de grenzen van meerderheid en oppositie heen de economische crisis bestrijdt, maar dat de regering dat zelf niet consequent doet. "Uw Vlaamse regering moet zelf ook in elk dossier schouder aan schouder, rechtlijnig en eensgezind, haar standpunt en beleid verdedigen. En dat gebeurt vandaag niet," aldus Dillen. (belga/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234