Donderdag 29/07/2021

Begrotingscontrole

Oppositie hekelt Van Overtveldt: "Regering moet afstappen van besparingsdogma's"

Kristof Calvo (Groen). Beeld BELGA
Kristof Calvo (Groen).Beeld BELGA

Het kan niet de bedoeling zijn dat de "gewone mensen" bij de begrotingscontrole opdraaien voor de ontsporing van de federale begroting. Dat zegt oppositiepartij Groen, na het bekend raken dat de regering op zoek moet naar 2 miljard euro. Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo reageert scherp: "Het is hoog tijd dat de regering afstapt van besparingsdogma's en inzet op economische groei", zo klinkt het.

"Geknoei van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA)", noemen de groenen het tekort van twee miljard euro in de federale begroting. Sp.a-voorzitter John Crombez is misnoegd door de reactie van Van Overtveldt.

De Standaard, De Tijd en L'Echo berichten vandaag over de begrotingscijfers. Maandag moet er meer duidelijkheid komen, als het Monitoringcomité zijn rapport publiceert over de inspanning die tijdens de begrotingscontrole moet worden geleverd.

"Nieuwe facturen in aantocht"

"Het is al langer een probleem: de cijfers van Johan Van Overtveldt kloppen niet. De inning van rechtvaardige inkomsten loopt mank en dat slaat gaten in onze begroting. Ondanks stevige besparingen geraakt de begroting maar niet op orde", hekelt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Hij vreest dat er "nieuwe facturen" zitten aan te komen, maar wil daar niet van weten. "Gewone mensen hebben al het gros van de inspanningen moeten leveren."

Calvo begrijpt niet dat Van Overtveldt zo slordig omspringt met de inkomsten. "Met zo'n penningmeester aan het roer wordt het moeilijk om de kas te doen kloppen."

"Klein dat minister ambtenaren schuld geeft"

Op Twitter wijst ook sp.a-voorzitter John Crombez Van Overtveldt met de vinger. Hij vindt dat de minister zijn ambtenaren de schuld geeft en noemt dat "zeer klein". Berekeningen van het Rekenhof, de sp.a en ook meerderheidspartij CD&V toonden al aan dat een tekort dreigde, aldus Crombez.

In De Ochtend op Radio 1 wilde Van Overtveldt niemand de schuld geven, maar hij wil wel duidelijk achterhalen hoe zulke "foute inschattingen" en "afwijkingen" in de toekomst vermeden kunnen worden.

PS: "Stap af van besparingsdogma's"

Volgens de PS lijdt het huidige begrotingsbeleid dan weer onder een al te regide aanpak, die halsstarrig vasthoudt aan geijkte besparingsdogma's in plaats van in te zetten op inclusieve economische groei en fiscale en sociale rechtvaardigheid. Volgens de partij wordt het dan ook hoog tijd dat de federale regering inziet dat een beleid waarbij de koopkracht onder druk wordt gezet, niet werkt.

"Als je kijkt naar de inspanningen die ze dag na dag leveren, verdienen onze burgers beter dan deze politiek van economische en fiscale onrechtvaardigheid. De regering moet het de komende jaren over een andere boeg gooien", zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Volgens de PS zijn de begrotingscijfers - een "echec" - geen verrassing. "Onze volksvertegenwoordigers stellen al langer de fantasierijke fiscale schattingen van de regering aan de kaak, evenals de inefficiënte en onrechtvaardige keuzes van de rechtse meerderheid: de niet-gebudgetteerde cadeaus aan de bedrijven, de pseudomaatregelen voor de koopkracht en de discriminatie van vrouwen, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden." Voorzitter Di Rupo vindt dat de regering zich schuldig maakt aan "ideologische blindheid".

"Waar is dat geld naartoe?"
Sp.a-voorzitter John Crombez vraagt zich af waar al het geld naartoe is. "De regering is het geld gaan halen bij gezinnen en facturen zijn verhoogd, maar toch zitten we met een tekort," reageert hij aan VTM NIEUWS. Crombez hoopt nu dat de regering het geld niet gaat halen bij de sociale zekerheid, maar wel de fraude opnieuw zal aanpakken en inkomsten gaat zoeken bij de multinationals.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234