Maandag 25/01/2021

Oppositie hekelt De Crem over operaties in Afghanistan

Beeld UNKNOWN

De oppositiepartijen sp.a en Ecolo/Groen! hebben minister van Defensie Pieter De Crem woensdag in de Kamer andermaal onder vuur genomen over de Belgische militaire operaties in Afghanistan. Ex-minister van Defensie en PS-Kamerlid André Flahaut verweet De Crem dan weer communicatiefouten te hebben gemaakt.

De voorbije weken raakten de Belgische militairen in Kunduz (Noord-Afghanistan) betrokken bij een reeks incidenten. Vandaag werd daarover in de bevoegde Kamercommissie voor de eerste keer publiekelijk gedebatteerd.

"Op de kap van de militairen"
De Crem verdedigde zijn beleid. Hij benadrukte dat de vijf regeringspartijen dat samen hebben onderschreven. De oppositiepartijen verweet hij de incidenten aan te grijpen om hun ideologische strijd voort te zetten "op de kap van de militairen".

Onderzoek
De Crem stelde dat hij na de incidenten van de afgelopen dagen en in overleg met de regering heeft voorgesteld om de ISAF-missies voorlopig op te schorten. Dit in afwachting van een onderzoek dat een ploeg ter plaatse zou uitvoeren. Of de operaties ook daadwerkelijk werden opgeschort, verduidelijkte de minister niet. "Ondertussen is het onderzoek uitgevoerd en heb ik kennis genomen van de vaststellingen en aanbevelingen", zei hij wel.

Afghaanse troepen ondersteunen
Het onderzoek geeft volgens De Crem aan dat het detachement ter plaatse zijn werk wil afmaken en dat het de Afghaanse troepen wil blijven ondersteunen tot het afgelost wordt. Het rapport wijst naar verluidt op de noodzaak om de Belgen op het terrein te laten werken, om de Afghanen bij te staan.

Afspraak: geen interventies
Sp.a en Groen! betreurden nogmaals dat de Belgische militairen worden ingeschakeld in "offensieve" operaties en laakten het feit dat De Crem tot nu toe weigerde publiekelijk het debat aan te gaan. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen herinnerde eraan dat zowel De Crem als minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in het verleden duidelijk hebben verklaard dat de Belgische instructeurs niet zouden interveniëren aan de zijde van de Afghanen.

Familie van militairen
Na de incidenten ontspon zich overigens ook een discussie over het niet verwittigen van de familieleden van de militairen. "De familie wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht wanneer zich incidenten voordoen waarbij doden of gewonden vallen. In de andere gevallen is het niet nodig om deze procedure te volgen. De militairen die betrokken raakten bij de vorige incidenten, hebben bij hun terugkomst in het kamp meteen hun familie kunnen informeren", verklaarde De Crem.

Flahaut wil betere communicatie
André Flahaut had kritiek op deze gang van zaken. Volgens hem moet proactief worden opgetreden en dienen de families in alle omstandigheden te worden gerustgesteld. De PS'er spoorde de minister aan om zijn communicatie in de toekomst beter op punt te stellen. Hij verwees naar verklaringen die achter gesloten deuren werden afgelegd, waarbij de minister de communicatie van een van zijn woordvoerders "betreurenswaardig" noemde. (belga/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234