Dinsdag 25/02/2020

Tobintaks

Oppositie geeft CD&V'er Deseyn staande ovatie na beenharde kritiek op Van Overtveldt

Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) heeft vandaag in de Kamer de meerderheidspartners van N-VA op de tenen getrapt. Tijdens een vraag over het standpunt van de regering over de Tobintaks, insinueerde Deseyn dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) voor het grootkapitaal rijdt, waarop de oppositie hem op een staande ovatie trakteerde.

Tijdens een ontmoeting met Britse bedrijven in Brussel liet minister Van Overtveldt zich vorige maand ontvallen dat er "nog wat masseerwerk nodig is om mijn vrienden in de Belgische regering ervan te overtuigen dat het de juiste weg is de onderhandelingstafel te verlaten. Maar het gaat de goede kant op". Van Overtveldt had het over de Europese onderhandelingen over de invoering van de Tobintaks, een taks op financiële transacties.

Die heffing kwam vandaag ter sprake in de marge van de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone) en staat morgen op de agenda van de Ecofin (de Financiënministers van de 28 EU-lidstaten). Reden voor verschillende fracties om premier Charles Michel te vragen wat de positie van de Belgische regering zal zijn. Roel Deseyn herinnerde de premier er daarbij aan dat hijzelf indertijd als minister van Ontwikkelingssamenwerking voorstander was van de taks en dat het punt expliciet deel uitmaakt van het regeerakkoord.

"Yes for the tax", declameerde premier Michel. Het regeerakkoord is volgens de premier duidelijk en het kernkabinet heeft het mandaat gisteren herbevestigd. "Wij willen een transactietaks op Europees niveau, zonder negatieve effecten op onze reële economie", zei de eerste minister. Hij merkte daarbij op dat bijvoorbeeld moet worden gekeken naar de negatieve effecten op de rente, die gevolgen zou kunnen hebben voor de schuldenlast.

Deseyn stelde tevreden vast dat de premier "op zijn lijn blijft", de lijn van het regeerakkoord. Wat volgde, kwam enigszins onverwacht. "U hebt gezegd dat minister Van Overtveldt opnieuw minister moet worden ten dienste van het openbaar belang en geen persoon ten dienste van de happy few en de 1 procent meest vermogenden". Bijna een minuut lang kreeg Deseyn applaus vanop de oppositiebanken.

Negatieve effecten

"De premier heeft vandaag gezegd wat ik al maanden zeg: we onderhandelen verder, maar we moeten oppassen met negatieve effecten op de overheidsschuld en de reeële economie", reageerde Van Overtveldt in de wandelgangen van het parlement. "Als CD&V iets anders verstaan heeft uit het antwoord van de premier, dan is dat hun probleem."

Tobintaks

Intussen staken de tien EU-landen die over de invoering van een Tobintaks onderhandelen, in Luxemburg opnieuw de koppen bij elkaar. Ze kwamen overeen om de gesprekken tot september verder te zetten. Volgens de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen leidt, is het na de zomer erop of eronder voor de transactietaks.

"In september moeten we een definitieve beslissing kunnen nemen", zei hij na afloop. "Iedereen beseft dat als we geen oplossing hebben tegen september, we er waarschijnlijk helemaal niet zullen geraken." De Franse minister Michel Sapin zei er alles aan te zullen doen om een Europese Tobintaks te doen slagen. De onderhandelaars gaven alvast hun zegen aan een door het Oostenrijks voorzitterschap opgesteld compromisdocument en zetten twee werkgroepen aan de slag om de finale knopen te kunnen doorhakken.

De landen die over de invoering van een heffing op financiële transacties onderhandelen, zijn België, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Slovenië, Griekenland, Spanje, Italië en Slovakije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234