Woensdag 25/11/2020

Opperbevelhebber Afghanistan op het matje in het Witte Huis

De Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, de hoog gedecoreerde generaal Stanley McChrystal, is naar Washington teruggeroepen in verband met een artikel in het blad Rolling Stone. Daarin formuleert hij scherpe kritiek op hoge functionarissen van de regering-Obama. Het Witte Huis zei gisteren dat hij een ‘enorme fout’ had gemaakt. De woordvoerder sloot niet uit dat McChrystals job op het spel stond.

Topgeneraal Stanley McChrystal had kritiek op regering-Obama en andere Amerikaanse functionarissen

In het artikel dat op vrijdag verschijnt, maar wel al is gelekt in Washington, heeft de topgeneraal kritiek op vicepresident Joe Biden, Richard Holbrooke en de Amerikaanse ambassadeur in Kaboel. Net als op president Obama en zijn veiligheidsadviseur Jim Jones.

Van generaal Stanley McChrystal werd verwacht dat hij snel militaire successen in Afghanistan zou voorleggen, vooral nadat hij de toezegging had gekregen voor 30.000 extra Amerikaanse soldaten op het terrein. De kritiek die hij nu geeft in het blad Rolling Stone had men op het Witte Huis niet verwacht.

De kritiek komt vooral hard aan omdat de generaal ook president Obama zelf niet spaart en hem een “ongeïnteresseerd” iemand noemt. De eerste ontmoeting met Obama na zijn benoeming tot bevelhebber in Afghanistan bestempelde McChrystal als “zeer ontgoochelend”. “Het was een fotosessie die tien minuten duurde.” Een van zijn medewerkers zei dat de president blijkbaar “niets wist over de generaal” en dat die hem gezegd had dat de president “niet erg geïnteresseerd” was. Hoewel hij zijn zin heeft gekregen en Obama hem meer soldaten zal sturen, vond de generaal dat het “een moeizame beslissing” is geweest en dat hij een “onverkoopbare positie” aan het Witte Huis had moeten verkopen.

Met vicepresident Joe Biden wordt gewoon de spot gedreven. Toen hij ooit diens naam hoorde zei hij: “Wie is dat?”, waarop een adviseur van de generaal met een woordspelletje repliceerde: “Zei je bite me?”

Karl Eikenberry, de VS-ambassadeur in Afghanistan, heeft volgens McChrystal niets begrepen en de positie van de generaal bij diens pleidooi in Washington alleen maar bemoeilijkt. “Die man wil alleen een goede plek in de geschiedenisboekjes hebben. Als we zouden mislukken in Afghanistan kan hij zeggen dat hij gewaarschuwd heeft. Ik voel mij door die ambassadeur verraden.”

Van de speciale gezant van Obama voor Afghanistan, Richard Holbrooke, schijnt de generaal gewoon te gruwen. Toen hij weer eens een berichtje van Holbrooke op zijn gsm kreeg, zei de viersterrengeneraal: “Alweer een bericht van die Holbrooke, ik heb echt geen zin om het te openen.”

Daarnaast zei een adviseur van generaal McChrystal tegen hem dat veiligheidsadviseur Jim Jones “een clown” is die “in 1985 is blijven hangen”.

McChrystal heeft zijn verontschuldigingen aangeboden vanuit de Afghaanse hoofdstad. “Het was een fout. Ik heb altijd volgens de principes van persoonlijke eer en integriteit gehandeld, maar die worden in dit artikel niet weerspiegeld.” Erg opvallend is evenwel dat hij geen enkel van zijn citaten heeft ontkend.

“Ik heb veel respect en bewondering voor president Obama en zijn ploeg voor nationale veiligheid, evenals voor de burgerlijke leiders en de soldaten die deze oorlog uitvechten. Ik blijf bereid mee te helpen aan een succesvolle afloop”, zei de generaal. Of dat het geval zal zijn, is nog onzeker. Voor zijn gesprek met Obama vandaag liet het Witte Huis al bij monde van woordvoerder Robin Gibbs weten dat McChrystal een enorme fout had begaan. Gibbs weigerde te zeggen dat McChrystals job niet in gevaar was en zei enkel: “Alle opties liggen op tafel.”

Het valt nog af te wachten of het Witte Huis onder de indruk van de verontschuldiging zal zijn. President Barack Obama heeft hem naar Washington teruggeroepen, ongetwijfeld om hem te berispen.

In Brussel haastte de NAVO zich gisteren om het vertrouwen in de viersterrengeneraal te bevestigen. McChrystal is hoofd van de door de NAVO geleide ISAF-troepenmacht in Afghanistan. Het is nu afwachten of er in Washington een sanctie zal volgen en welke dat zal zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234