Woensdag 21/04/2021

Opnieuw zout

undefined

Meer dan een jaar lag alle activiteit stil in het Franse zoutwinningsgebied in het departement Loire-Atlantique. Na de ramp met de olietanker Erika besloten de paludiers van Guérande met pijn in het hart om de zoutpannen voor een jaar af te sluiten, kwestie van de kwaliteit van het zout op peil te houden. Afgelopen winter werden de percelen helemaal schoongemaakt, opnieuw in gebruik genomen en omstreeks deze tijd begint de eerste post-Erika-oogst.

Wanneer de bassins rood gaan kleuren door de werking van een microscopische algensoort, betekent dat dat er geoogst kan worden. Het water is dan verzadigd met zout. Onder invloed van de zon en de wind warmt het water op en verdampt het, wat achterblijft zijn kleine, glinsterende zouthoopjes.

Het zeezout van Guérande is bekend voor zijn hoog gehalte aan magnesium en andere mineralen, maar vooral voor zijn fijne smaak. Het wordt uitgevoerd tot naar Japan en de Verenigde Staten en staat op de tafels van de meest gerenommeerde restaurants. Het is een natuurproduct dat geheel vrij is van chemische stoffen en het enige Franse zeezout dat van het ministerie van Landbouw een label rouge kreeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234