Donderdag 17/06/2021

Youth for Climate

Opnieuw “vlot boven de 10.000" klimaatspijbelaars

'Spijbelen voor het klimaat', vandaag ook massaal in Leuven. Beeld Photo News
'Spijbelen voor het klimaat', vandaag ook massaal in Leuven.Beeld Photo News

Vandaag spijbelen veel scholieren, net zoals de voorbije donderdagen, opnieuw voor het klimaat. Het zwaartepunt ligt ditmaal niet in Brussel, maar in Leuven. Daar daagden ruim 10.000 - volgens de organisatoren 15.000 - mensen op. Ook in andere Belgische steden én in Nederland zijn er klimaatmarsen. Klimaatactiviste Anuna De Wever, een van de gezichten van het protest, reageerde vandaag ook op het ontslag van Joke Schauvliege als minister van Klimaat.

“Onze boodschap is bij sommige politici nog steeds niet aangekomen”, zei Anuna De Wever tijdens haar toespraak op het Leuvense Ladeuzeplein. “We zullen echter blijven vechten tot we gehoord worden”.

De wekelijkse spijbelactie werd donderdag voor het eerst in Leuven georganiseerd. De organisatie was in handen van KliMaLeuven, een groep van 12 scholieren uit drie Leuvense secundaire scholen. Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie, raamt de opkomst op “vlot over de 10.000".

“We verdienen een groene planeet, een veilige toekomst en politici die verantwoordelijkheid nemen om maatregelen te nemen die de klimaatopwarming tegengaan en zullen daarvoor als één generatie blijven vechten”, aldus De Wever. Zij werd bijgetreden door Kyra Gantois, samen met De Wever een van de gezichten van de betogingen. “We staan hier niet om één dag school te missen, maar vanwege de politieke spelletjes die een invloed hebben op onze toekomst”, aldus Gantois.

Namens de Franstalige afdeling van Youth for Climate stelde Adelaïde Charlier “dat het jongerenprotest dingen weliswaar in beweging zet, maar nog niet voldoende gehoord wordt”. Ondanks de kritiek vanuit sommige hoeken geniet de beweging volgens Charlier ook massale steun. Ze wees hierbij op de steun via sociale media van acteur Leonardo Di Caprio.

Namens KlimaLeuven wezen Rob en Robbe op het feit dat de aarde over 60 jaar 4 graden dreigt op te warmen. “Niemand kan zich voorstellen hoe het leven er dan zal uitzien, als we er tenminste nog zelf deel van kunnen uitmaken”.

Om dit te voorkomen zijn er volgens hen drastische maatregelen nodig. Naast het feit dat iedereen zijn steentje moet bijdragen door bijvoorbeeld minder vlees te eten en zich duurzaam te verplaatsen moet de overheid ook structurele maatregelen treffen gebaseerd op feiten en kennis. Ze pleitten hierbij onder meer voor het goedkoper maken van transport dat minder impact heeft op het klimaat. Beiden overhandigden ook een eisenbundel aan de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a).

‘De grootste betoging ooit in Leuven’

De opkomst van de klimaatbetoging, donderdag in Leuven, is “vlot over de 10.000" gegaan. Dat meldt de Leuvense politie, die toevoegt dat er geen enkel incident gemeld is en dat er goede afspraken met de organisatie gemaakt werden. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) zei in zijn toespraak dat hiermee “de grootste betoging ooit door Leuven trekt”.

Ridouani stelde enorm trots te zijn op dit jongerenengagement tegen de klimaatopwarming. “We zijn inzake milieu in Leuven met de vzw Leuven2030 al goed bezig maar willen nog beter doen. Ik beloof jullie ook dat ik, waar ik ook kom, jullie eisen zal bepleiten”, aldus Ridouani. Ook Milieuschepen David Dessers (Groen) stelde heel blij te zijn met de massale opkomst waaruit volgens hem blijkt dat er een groot draagvlak bestaat voor een doortastend klimaatbeleid. Zonder in detail te treden beloofde hij dat het Leuvense stadsbestuur een zeer ambitieus klimaatplan zal uitwerken.

Alle scholen in het Leuvense hadden hun medewerking verleend, door hun leerlingen vrijaf te geven. Van buiten de stad waren ook een aantal leerlingen opgedaagd. Ook nu werden weer heel wat politiek getinte slogans op borden meegedragen zoals “Liever Anuna dan die andere De Wever, da’s tenminste gene zever”.

Ontslag Schauvliege 'onnodig’, al eerste contact met nieuwe minister

De Wever vond het ontslag van Joke Schauvliege als minister niet nodig. Dat zei ze voor de start van de nieuwe klimaatbetoging in Leuven. “We proberen een positieve boodschap van samenwerking te geven. We zijn tegen groepen die online bashen. Maar we vonden het ook niet oké dat ze gelogen heeft.”

“Het was niet leuk om haar zo verdrietig te zien”, zei Anuna De Wever. “Ik hoop dat het debat nu weer over het beleid kan gaan.”

Na afloop van de betoging liet De Wever nog weten al gecontacteerd geweest te zijn door de nieuwe Vlaamse milieuminister Koen Van den Heuvel “om te bekijken wat we kunnen doen”. Dat heeft De Wever gezegd aan de regionale omroep ROBtv. Ze zei ook te weten dat de dochter van de minister “klaarblijkelijk in Leuven aanwezig is om mee te manifesteren”, maar dat wordt door het kabinet van de minister ontkend.

“We verwachten meer ambitie en meer initiatief van de nieuwe minister”, zei De Wever. “Het is goed dat er met zijn komst een frisse wind waait en dat hij met nieuwe dingen kan afkomen. We hopen dat alle ministers in ons land die het klimaatbeleid uitstippelen hoge ambities tonen en dat ons land op die manier aan de voorwaarden van het in Parijs afgesloten klimaatakkoord zal voldoen.”

Een van de nieuwe betogingen vandaag vindt in Leuven plaats omdat de organisatoren het hele land willen betrekken. “Voor sommigen is het moeilijk om elke week naar Brussel te komen. We gaan daarom het hele land rond”, legt De Wever uit. Volgende week trekken de jongeren terug naar Brussel, daarna is het nog “een groot vraagteken”.

Anuna De Wever, hier tijdens de betoging van vorige week, vond het ontslag van Schauvliege onnodig. Beeld Wouter Van Vooren
Anuna De Wever, hier tijdens de betoging van vorige week, vond het ontslag van Schauvliege onnodig.Beeld Wouter Van Vooren

De jonge activiste is blij met wat de actie tot nu toe heeft opgeleverd. “Maar we zijn nog niet voldaan. Ik hoop dat er snel meer initiatief komt van de politici zelf. Bij sommigen is de boodschap nog niet aangekomen”, zegt ze.

Leuven was vorige week al het toneel van een klimaatbetoging: meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen lieten toen hun stem horen. Het was de eerste keer in Vlaanderen dat ook leerlingen van basisscholen hun schouders onder een klimaatmars zetten. Ditmaal namen ook studenten, leerlingen van middelbare scholen en grootouders aan de méér dan 10.000 mensen sterke betoging deel.

Ook Brussel verwelkomt opnieuw klimaatbetogers . Daar trekken zo’n 5.000 jongeren net als de voorbije vier edities van het Noord- naar het Zuidstation.

In Antwerpen lokte de actie zo’n 600 scholieren, veel minder dan in Leuven en Brussel maar wel het grootste aantal tot nu toe in die stad. Linkse partijen waren er opvallend aanwezig. Naast de PVDA was nu ook de SAP-Rood aanwezig met enkele militanten die flyers uitdeelden.

De scholieren staan echter op hun onafhankelijkheid en willen niet dat hun wekelijkse acties voor het klimaat gekaapt worden. ”Door eender welke partij,” klinkt het. “Volgende donderdag wordt er niet betoogd in Antwerpen”, zegt organisator Warre Germis (18). ”Die dag trekken we allemaal naar Brussel.”

Zo'n 600 jongeren kwamen in Antwerpen op straat tijdens de wekelijkse spijbelactie. Dat is het hoogste aantal tot nog toe. Beeld MLS
Zo'n 600 jongeren kwamen in Antwerpen op straat tijdens de wekelijkse spijbelactie. Dat is het hoogste aantal tot nog toe.Beeld MLS

Er wordt ook in Kortrijk (1.000 deelnemers) en Hasselt voor het klimaat gespijbeld. In Wallonië zijn er acties gepland in onder meer Luik, Bergen en Aarlen.

Lees ook:
“De klimaatgeneratie steekt de politieke partijen nu al voorbij”

Theo Francken (N-VA) heeft kritiek op de burgemeesters die het protest steunen. “Aan alle burgemeesters die vandaag ‘hun’ klimaatspijbelkinderen toespreken en in mei op een lijst staan, schaam u. Diep”, zegt Francken.

Meer dan 10.000 Nederlandse scholieren spijbelen mee

Voor het eerst nemen ook Nederlandse leerlingen deel aan het protest. Op het Malieveld in het Nederlandse Den Haag zijn veel meer scholieren bijeengekomen voor het klimaatprotest dan verwacht. Niettelmin is alles rustig verlopen. Er werd rekening gehouden met ongeveer 4.000 jongeren, maar volgens de politie waren er meer dan 10.000 jongeren. De organisatie heeft het over 15.000 demonstranten. Premier Mark Rutte noemde het “een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn”.

Duizenden scholieren uit het hele land kwamen samen op het Malieveld om te demonstreren voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als “Geen gelul, uitstoot naar nul” en “Help het klimaat voordat de wereld vergaat”. De mars begon om 11.00 uur, en was rond 13.00 uur afgelopen. Volgens de politie verliep het protest rustig en waren er geen opstootjes.

De scholieren werden eerst toegesproken door de organisatie. “Nederland voert al jaren geen zak uit”, klonk het. “Daar moet vanaf vandaag verandering in komen! Nederland doet altijd alsof we heel duurzaam bezig zijn, maar dat is helemaal niet zo. We moeten stoppen met praten en starten met doen!”

In zijn reactie zei premier Rutte dat Nederland al een koploper in Europa is. “Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering”, stelde Rutte. Volgens hem is de vraag vooral hoe je de “energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities?”.

Na de toespraak startte een protestmars door de Haagse binnenstad.

De stoet trok veel bekijks. De demonstranten kregen applaus, werden toegezongen en konden rekenen op steun. Behalve veel scholieren was er ook veel politie op de been.

Ook de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS merkte grote drukte en heeft mensen op verschillende perrons ingezet om reizigers te begeleiden. Het was vooral druk vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam.

In Groningen, helemaal in het noorden, werd donderdag ook actie gevoerd, volgens RTV Noord door “enkele honderden scholieren”.

De Nederlandse onderwijsminister Arie Slob vindt het ‘sympathiek’ als scholieren willen actievoeren, maar zegt dat ze dat niet onder schooltijd moeten doen. De leerplicht gaat volgens hem voor. Scholen mogen echter zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan.

Zo’n 350 Nederlandse wetenschappers dragen de actie alvast een warm hart toe. In een open brief in de krant Trouw betuigen ze hun steun aan de klimaatspijbelaars.

Alles over Het Grote Klimaatdebat
Dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, weet onderhand iedereen. Maar hoe lossen we het op? Het is een vraag die klimaatspijbelaars en -betogers voortdurend voor de voeten gegooid krijgen.
De Morgen ondervroeg wetenschappers uit diverse disciplines over concrete, realiseerbare oplossingen voor de klimaatkwestie.

Grootouders vragen Klimaatwet

De Grootouders voor het Klimaat vragen in een open brief de partijvoorzitters en de federale fractieleiders de klimaatwet nog voor de verkiezingen goed te keuren. “In naam van onze kleinkinderen, bedanken wij u om uw verantwoordelijkheid ten aanzien van de komende generaties op te nemen”, luidt het.

De “bijzondere klimaatwet” van een groep Belgische academici is door Groen en Ecolo in een wetsvoorstel gegoten. Woensdag raakten de verschillende Kamerfracties het al eens om aan de slag te gaan met dit voorstel.

De grootouders wijzen erop dat dat dit wetsvoorstel een antwoord is “op de vraag van de vele mensen die de laatste weken op straat zijn gekomen en vragen om een dringende oplossing voor het klimaatprobleem”. “Wij willen u vragen om op deze opportuniteit in te gaan en zo snel mogelijk en na overleg met de andere politieke partijen dit voorstel van bijzondere wet in de Kamer in te dienen, te bespreken en erover te stemmen voor de verkiezingen van mei 2019. Uiteraard beseffen wij dat deze wetgeving de parlementaire procedures moet volgen en dat er amendementen zullen volgen, en dat hoort zo.”

Ecolocovoorzitter Jean-Marc Nollet benadrukte zondag dat de wettekst voor de verkiezingen van mei moet worden goedgekeurd. “We kunnen een tweederdemeerderheid halen, de jongeren vragen engagementen. Laten we die tekst goedkeuren die door wetenschappers is geschreven.”

De Franstalige liberalen van de MR lieten maandag weten dat ze zich achter de tekst willen scharen, nadat ook PS, cdH en Défi hadden laten weten te willen verder werken op de tekst. Sp.a zegt de wet te willen steunen, terwijl de PVDA de oorspronkelijke tekst van de academici wil indienen. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ziet het voorstel dan weer niet zitten. Ondanks die terughoudendheid, ook bij CD&V en N-VA, raakten de Kamerfracties het woensdag eens over de manier waarop ze hier verder rond zullen werken. Volgende week is er een hoorzitting, waarna de bespreking kan beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234