Maandag 21/06/2021

Opnieuw tegenslag voor Euro-Liège TGV

Luik

Van onze medewerker

Marc Vandermeir

Vincent Bourlard, gedelegeerd bestuurder van Euro-Liège TGV, en Guy Mathot, samen met ex-spoorbaas Etienne Schouppe voorzitter van de raad van bestuur van dit NMBS-filiaal, hebben meer dan ooit redenen om zich zorgen te maken over de gezondheid van hun onderneming. Uit documenten die De Morgen kon inkijken, blijkt immers zwart op wit dat de Société de développement de Liège-Guillemins (SDLG), die 25 procent vertegenwoordigt in Euro-Liège TGV (de rest is in het bezit van de NMBS zelf), virtueel failliet is. Voorzitter van de SDLG: Guy Mathot.

De jaarrekeningen voor 2001, waarvan de redactie een kopie bezit, tonen inderdaad aan dat de maatschappij momenteel valt onder de toepassing van artikel 633 van de vennootschapswet. Dat artikel stipuleert dat als de netto-activa van een onderneming terugvallen tot onder de helft van haar sociaal kapitaal, het faillissement kan worden uitgesproken. In een rapport van 30 april hebben de bestuurders van de maatschappij dat overigens zelf vastgesteld: "De netto-activa bedragen 271.316 euro, dat wil zeggen het totaal van de activa zoals ze in de balans staan (409.154 euro) met aftrek van provisies en schulden. Ze liggen dus lager dan de helft van het statutaire sociaal kapitaal, dat 1.301.441 euro bedraagt. Conform de voorschriften van artikel 633 van de vennootschapswet heeft de raad van bestuur beslist een algemene vergadering bijeen te roepen met het oog op een beslissing over de voortzetting van de activiteiten. Ter bevestiging daarvan heeft de raad van bestuur, na beslist te hebben op de vergadering de voortzetting van de activiteiten voor te stellen, het voorliggende rapport opgesteld, dat zal worden overgemaakt aan de aandeelhouders ter gelegenheid van de algemene vergadering van 07/06/2002."

De bestuurders geven in hetzelfde rapport hun argumenten om de activiteiten voort te zetten. "1. Een nieuwe beheersstructuur wordt momenteel opgezet aan de top van de NMBS en enkele van haar leden, waaronder niet de minsten, moeten nog aangewezen worden. 2. Op dit moment is het dus prematuur om de plaats te kunnen inschatten van onze maatschappij in de toekomstperspectieven van de NMBS wat het Luikse project betreft. 3. In die context, en met de bedoeling om de efficiëntie van de maatschappij te verhogen, wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht om deze in te schrijven als gespecialiseerd filiaal in de schoot van de Société de leasing, de financement et d'économie (SLF, overigens aandeelhouder van de SDLG). 4. Rekening houdend met het voorafgaande heeft de SLF gepreciseerd, tijdens een raad van bestuur van 30 april 2002, dat ze, in afwachting dat de genoemde reorganisatie afgerond wordt, geen terugbetaling vordert van de middelen die ter beschikking werden gesteld van de SDLG. 5. De maatschappij heeft geen enkele andere schuld aan derden en geen enkele schade kan hen berokkend worden. De raad van bestuur heeft op die gronden legitiem kunnen oordelen dat de onmiddellijke noden van de maatschappij geen vraag rechtvaardigen om het saldo van het kapitaal vrij te maken in de huidige context." Conclusie: "De raad van bestuur vraagt u haar voorstel goed te keuren en te beslissen tot de voortzetting van de activiteiten."

Na Interferry-Boats, in dezelfde omstandigheden, is het nu dus de beurt aan de SDLG om zwaar in de problemen te komen. Dit kan niet anders dan gevolgen hebben voor Euro-Liège TGV. De raad van bestuur van de NMBS en de regering, en in het bijzonder dan bevoegd minister van Vervoer Isabelle Durant (Ecolo), kunnen zich dan ook met recht en reden afvragen welke lijken er nog uit de kast zullen vallen.

Verwante maatschappij SDLG virtueel failliet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234