Zaterdag 25/03/2023

NieuwsCanada

Opnieuw schokkende vondst in Canada: 751 anonieme graven gevonden nabij voormalig internaat voor inheemse kinderen

Mensen knuffelen bij een geïmproviseerd herdenkingsmonument. Beeld AFP
Mensen knuffelen bij een geïmproviseerd herdenkingsmonument.Beeld AFP

Een inheemse groepering in Canada heeft 751 anonieme graven ontdekt in de buurt van een voormalig katholiek internaat voor inheemse kinderen in de Canadese regio Saskatchewan. Enkele weken geleden werden er in een ander internaat ook al resten ontdekt van 215 jongeren. Het gaat om internaten waar inheemse kinderen moesten ‘assimileren’ aan de cultuur van de nieuwe blanke bewoners van Canada.

Redactie

De inheemse groepering die de graven ontdekte, zegt dat de Katholieke Kerk de school bestuurde en toezicht hield op de begraafplaats. De Kerk zou de grafstenen hebben verwijderd.

De Marieval Indian Residential School, waar de graven na radaronderzoek zouden zijn ontdekt, ligt op ruim 24 kilometer afstand van de plaats Broadview. Volgens lokale media opende het internaat in 1899 en sloot het de deuren in 1997.

Van 1831 tot 1996 scheidde het Canadese residentiële schoolsysteem meer dan 150.000 inheemse kinderen van hun families, als deel van een assimilatieprogramma. Doel van de veelal door de katholieke kerk bestuurde internaten was de kinderen zich te laten aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. In de scholen werden de kinderen echter vaak misbruikt, mishandeld en uitgehongerd. Ook werden de kinderen gedwongen om zich te bekeren tot het christendom en mochten ze hun moedertaal niet langer spreken. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.

Kamloops

Enkele weken geleden werden er bij een internaat in Kamloops in British Columbia, waar tussen 1890 en 1969 inheemse kinderen werden ondergebracht, de stoffelijke resten ontdekt van 215 jongeren. Die vondst schokte de Canadezen, die paus Franciscus opriepen zich te verontschuldigen voor het misbruik op de internaten die door de kerk werden gerund voor de federale overheid. Zich verontschuldigen heeft de paus tot nu toe nagelaten, al heeft hij wel zijn afschuw uitgesproken.

Canada zal “lessen uit het verleden moeten trekken” ten aanzien van de inheemse bevolking, die het slachtoffer werd van “systematische discriminatie en onrecht”, zo reageerde de Canadese premier Justin Trudeau na de ontdekking van de ruim 750 anonieme graven. Hij noemde de vondst van de begraafplaatsen in Saskatchewan en Brits-Columbia “een beschamende herinnering” aan het systematische racisme, de discriminatie en het onrecht waar de inheemse volkeren van Canada tot de dag van vandaag mee te maken hebben. Volgens Trudeau moet Canada de geschiedenis erkennen om een “betere toekomst op te bouwen”.

Een achtergelaten knuffelbeertje bij het oude internaat van Kamloops, waar enkele weken geleden de stoffelijke resten van 215 jongeren en kinderen werden ontdekt. Beeld AFP
Een achtergelaten knuffelbeertje bij het oude internaat van Kamloops, waar enkele weken geleden de stoffelijke resten van 215 jongeren en kinderen werden ontdekt.Beeld AFP

De Canadese Truth and Reconciliation Commission (TRC), de Canadese ‘Waarheids en Verzoeningscommissie’, stelt in een rapport uit 2015 dat zeker 3.200 kinderen overleden zijn terwijl zij op een residentiële school zaten. De algemene praktijk was volgens de commissie om de lichamen van de leerlingen die op de scholen stierven niet naar hun families en gemeenschappen terug te sturen. “Vele leerlingen die naar de internaten gingen, kwamen nooit meer terug. Hun familie was hen kwijt. Ze stierven in veel grotere getalen dan de rest van de schoolgaande bevolking. Hun ouders werden vaak niet geïnformeerd over hun ziekte en overlijden. Ze werden ver van hun families vandaan begraven in lang verwaarloosde graven”, klink het in het rapport.

Mensen laten bloemen, boodschappen en knuffels achter bij de oude school in Kamloops. Beeld AP
Mensen laten bloemen, boodschappen en knuffels achter bij de oude school in Kamloops.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234