NieuwsBuitenland
Opnieuw schiet politie zwarte dood, deze keer ‘per ongeluk’: straatprotest breekt uit
In de VS is er weer een ongewapende zwarte man omgebracht door de politie. De agente die bij een verkeerscontrole met haar vuurwapen op een jonge Afro-Amerikaan schoot, had dat vuurwapen verward met haar taser. Het dodelijke incident gebeurde vlak bij Minneapolis – de stad waar een politieman terechtstaat voor de dood van George Floyd – en leidde onmiddellijk tot woelig protest.
In Minnesota is het verboden luchtverfrissers (genre ‘arbre magique’) aan de achteruitkijkspiegel van je auto te bevestigen, omdat die het zicht zouden kunnen belemmeren. Dat hij er meer dan een had hangen, werd Daunte Demetrius Wright (20) zondagnamiddag fataal. Het was de reden waarom de politie hem deed stoppen in Brooklyn Center, een stadje van 31.000 inwoners even ten noorden van Minneapolis.
De agenten ontdekten al snel dat er een arrestatiebevel uitstond tegen Wright. Toen ze de jongeman wilden oppakken, stapte die echter terug in zijn auto en maakte hij aanstalten om te vertrekken. Dat is het moment waarop een agent gevuurd heeft op hem. “De agent wilde haar taser (een niet-dodelijk stroomstootwapen, red.) gebruiken, maar in plaats daarvan vuurde ze één enkele kogel af op Daunte Wright”, zei commissaris Tim Gannon tijdens een persconferentie.
Wright kon nog wegstuiven, maar botste enkele straten verder op een andere auto. Zonder veel schade – maar Wright bleek op dat ogenblik al wel bezweken te zijn aan de impact van het schot.
Zijn vriendin, die naast hem zat, geraakte lichtgewond. Het koppel heeft een zoontje, Daunte junior, die in juli twee zal worden. Hij zou niet aan boord zijn geweest. De moeder van het slachtoffer getuigde hoe Daunte haar nog heeft gebeld toen hij aan de kant was gezet. Hij zou naar de verzekering van de auto hebben gevraagd. “Plots hoorde ik iemand roepen: ‘Daunte, ga er niet vandoor’, waarna de verbinding wegviel”, vertelde moeder Katie. “Toen ik gehoor kreeg, was het zijn vriendin die opnam en zei dat hij dood was.”
Het incident ontketende meteen een woelig protest. Daarbij vernielde een tweehonderdtal manifestanten twee politievoertuigen. De ordediensten grepen naar traangas en rubberkogels, waarmee ze zeker twee betogers geraakt zouden hebben. In een winkelcentrum werden er ook plunderingen gemeld. De burgemeester van Brooklyn Center kondigde een avondklok af.
De plaats van de feiten ligt amper vijftien kilometer verwijderd van het gerechtsgebouw waar Derek Chauvin (45) terechtstaat. Hij is de politieagent die in mei van vorig jaar deelnam aan de arrestatie van George Floyd (46) en die net zo lang met zijn knie in bedwang hield tot hij stierf. Floyd zou een vals biljet van twintig dollar uitgegeven hebben. Dat hij dat met de dood bekocht, deed hem uitgroeien tot een symbool van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.
Ongewapend
Volgens ‘Fatal Force’, een database die de krant The Washington Post bijhoudt sedert 2015, zijn er dit jaar al zeker 213 Amerikanen door de politie gedood. 30 procent van hen was zwart, terwijl Afro-Amerikanen maar 13 procent van de totale bevolking uitmaken. En als je enkel kijkt naar wie ongewapend was op het moment van de feiten – een kleine minderheid –, dan loopt het percentage Afro-Amerikanen dit jaar al op tot 43 procent.
Voor zover we weten, was Daunte Wright ongewapend toen hij werd tegengehouden. Maar het arrestatiebevel waarvoor de politie hem wilde inrekenen, sloeg wel op verboden wapenbezit. Het gaat terug tot 30 juni van vorig jaar, toen hij met een pistool zou hebben staan zwaaien op straat. Op sociale media circuleert er een video van een onbekende datum waarin Wright met nog een ander wapen poseert.
Van de 213 doden die de politie dit jaar al gemaakt heeft, stierven er 160 sinds de eedaflegging van Joe Biden als president. Toch kwam die gisteren terug op zijn verkiezingsbelofte om een commissie van toezicht op de politie op te richten. Volgens Bidens adviseur Susan Rice valt er veel meer heil te verwachten van een wet die al gestemd is door het Huis van Afgevaardigden en vernoemd werd naar George Floyd.