Zaterdag 01/04/2023

RellenNederland

Opnieuw rellen in Nederland: 184 arrestaties, politie met vuurwerk bekogeld, winkels geplunderd

In Rotterdam is het vanavond opnieuw tot confrontaties tussen jongeren en de politie gekomen. Beeld AFP
In Rotterdam is het vanavond opnieuw tot confrontaties tussen jongeren en de politie gekomen.Beeld AFP

In Nederland zijn gisteravond op verschillende plaatsen opnieuw rellen uitgebroken, uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. 184 mensen werden opgepakt wegens vernielingen en geweldpleging. Daarnaast zijn er 1.741 boetes uitgedeeld, vrijwel allemaal voor het niet naleven van de avondklok. In verschillende steden is een noodverordening afgekondigd. Nederland overweegt het leger in te zetten tegen de relschoppers.

RedactieANP en Belga

De invoering van een avondklok afgelopen weekend in Nederland ging zaterdag en zondag ook al gepaard met rellen in tal van steden. Er is onder meer veel ophef ontstaan over het in brand steken van een coronatestcentrum in Urk en het bekogelen van een ziekenhuis in Enschede.

Gisteren gingen op sociale media oproepen rond tot nieuwe rellen, verspreid over het hele land. Op verschillende plekken was het niet veel later prijs.

Plunderingen, gooien met stenen

In Rotterdam hebben enkele honderden jongeren de confrontatie met de politie gezocht. Een grote groep bekogelde de politie onder meer met stenen en vuurwerk. De jongeren richtten ook vernielingen aan en stichtten brandjes, stelt de politie. Er zijn onder meer bushokjes gesneuveld.

Relschoppers in Rotterdam hebben ook winkels geplunderd, aan de Groene Hilledijk. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zei een woordvoerster. Ze kon niet zeggen hoeveel winkels geplunderd waren. Relschoppers probeerden ook brand te stichten in het politiebureau, maar dat is niet gelukt, aldus de woordvoerster. Ook zou er vuurwerk naar binnen zijn gegooid, maar dat kon ze niet bevestigen.

De mobiele eenheid, de Nederlandse oproerpolitie, heeft charges uitgevoerd. De politie zette het waterkanon in om mensen uiteen te drijven, er werd ook gedreigd met de inzet van traangas. Er zijn zeker 25 mensen opgepakt. Ook heeft de politie een waarschuwingsschot gelost toen collega’s in het nauw werden gedreven. Eén agent raakte gewond tijdens de rellen. Hij brak zijn been. Hoe dit gebeurde, is niet duidelijk.

null Beeld AS Media
Beeld AS Media

Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaven de relschoppers gehoor aan oproepen op sociale media om “het ongenoegen kenbaar te maken tegen de coronamaatregelen en het creëren van chaos in Rotterdam”. Hij heeft een noodbevel afgegeven voor bepaalde straten. Iedereen die zich in dat gebied bevindt, dient zich “te verwijderen en verwijderd te houden”. Het noodbevel gold van acht uur ‘s avonds tot half vijf ‘s morgens.

Aboutaleb veroordeelde de relschoppers zwaar in een eerste reactie. “Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen”, aldus de burgemeester. Vandaag (dinsdag) start er een grootschalig onderzoek waarmee de politie met behulp van camerabeelden nog meer mensen denkt te kunnen oppakken.

Op de hielen

Ook in Geleen moest de politie gisteravond ingrijpen toen grote groepen jongeren zich verzamelden om “te gaan rellen”. Op beelden is te zien hoe ze door de straten van de Limburgse stad rennen, op hun hielen gezeten door agenten. Ze staken vuurwerk af en er zouden vernielingen zijn aangericht. Volgens de politie verzamelden tussen de 100 en 150 jongeren in het centrum. Agenten grepen hard in. Rond 22 uur meldde de politie dat de rust was weergekeerd.

In totaal hield de politie in Limburg in de nacht van maandag op dinsdag zeventien personen aan in verband met het overtreden van de coronamaatregelen. De verdachten zijn in de leeftijd van 17 tot 55 jaar. De politie maakte ook bekend dat in Roermond een agent lichtgewond is geraakt tijdens een aanhouding.

Geleens burgemeester Hans Verheijen heeft een noodverordening afgekondigd. Dat maakt het voor de politie eenvoudiger om bij ongeregeldheden in te grijpen. De maatregel geldt tot en met 1 februari 2021. “Schade toebrengen aan andermans bezit helpt helemaal niemand. Sterker nog, je drukt mensen en ondernemers nog verder in de put. Onacceptabel”, reageert Verheijen. “Rellen helpt helemaal niemand”.

Ook in Amsterdam was het opnieuw onrustig. In de Molukkenstraat in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost roerden groepen jongeren zich. Er zijn vernielingen aangericht en er werd gegooid met vuurwerk. Een groepje relschoppers probeerde een politiebusje om te gooien. Er werden leuzen gescandeerd als ‘Joden, Joden!’. In Amsterdam-West waren wat groepen op straat, maar er zijn geen meldingen van ongeregeldheden. In andere delen van de stad was af en toe een knalvuurwerk te horen. Ook klonken veel sirenes.

Ook hier was via sociale media opgeroepen om naar de Molukkenstraat te komen, “om te rellen”. Enkele winkeliers timmerden hun zaak in de middag alvast dicht om schade te voorkomen. Rond half elf ‘s avonds twitterde de politie dat de situatie onder controle was. Negen relschoppers zijn opgepakt.

‘Overal op voorbereid’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riep ouders op hun jongeren binnen te houden. “We zijn overal op voorbereid en zullen dit niet accepteren”, zei ze tegen de Amsterdamse zender AT5. “En ik zou tegen diegene willen zeggen die het overweegt: doe het niet. Want je maakt een ravage van je eigen stad, de stad waar je van houdt. Tegen ouders zou ik willen zeggen: houd je jongeren binnen.”

Eerder noemde Halsema de rellen van zondag op het Museumplein “onacceptabel”. Toen werden zeker 170 mensen opgepakt. Tegen relschoppers die het demonstratierecht misbruiken, treedt de politie volgens haar op. “En we blijven optreden zolang het nodig is”, benadrukte ze. De ambtswoning van de burgemeester wordt momenteel extra beveiligd. Voor de deur staat een politiepost. Halsema spreekt van voorzorgsmaatregelen.

Nog plunderingen

Ook op tal van andere plaatsen in Nederland speelden er zich ongelofelijke taferelen af. Zo liepen vele tientallen jongeren gisterenavond rellend en plunderend door het stadscentrum in de Noord-Brabantse hoofdstad Den Bosch. Ze gooiden ruiten in en vernielden auto’s. Ook gooiden ze met stenen en vuurwerk. De politie greep zoveel mogelijk in. “Wij zetten vol in om dit onacceptabele geweld de kop in te drukken”, klonk het.

Op sociale media was te zien hoe tientallen jongeren een winkel plunderden bij het station. Onder andere ook een friettent, een Jumbo-supermarkt en een sportschoenenwinkel zijn geplunderd. In de binnenstad ligt op meerdere plekken glas op de grond van ingegooide ramen. Sommige winkeliers stonden de glasscherven bij elkaar te vegen. Op veel plaatsen werd vuurwerk afgestoken. Vooral in de Hinthamerstraat hebben relschoppers toegeslagen. Veel ruiten werden daar vernield en er lag onder andere een auto op zijn kop.

‘Ziekenhuis Den Bosch uit voorzorg op slot’

De relschoppers hadden ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis op het oog, dat daarom tijdelijk op slot is gegaan. Ambulances moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen. “Dat was angstaanjagend voor het personeel”, zei directeur Piet-Hein Buiting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan Omroep Brabant.

Het sluiten van het ziekenhuis en het uitwijken van de ambulances duurde maar korte tijd. Het ziekenhuis was in de loop van de nacht weer bereikbaar.

184 arrestaties

Op diverse plaatsen in het land heeft de politie in totaal 184 personen opgepakt, zei politiechef Willem Woelders tegen de NOS. Daarnaast zijn er 1.741 boetes uitgedeeld, vrijwel allemaal voor het niet naleven van de avondklok.

Aan Nieuwsuur bevestigde Woelders eerder op de avond dat er weer sprake was van plunderingen. Volgens hem wordt er veel van de politie gevraagd. “We gaan tot het uiterste.” Aangezien de rellen in meerdere plaatsen in het land waren, had de mobiele eenheid “last van langere aanrijtijden”.

“Tot een uur of half acht was het relatief rustig”, aldus de politiechef. “Wel waren er veel jongeren op straat. Vanaf half acht zie je links en rechts dat de geest uit de fles komt in meerdere steden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234