NieuwsAfghanistan
Opnieuw ontvluchten Afghaanse sporters hun thuisland, ditmaal zijn het de voetbalvrouwen
Tientallen vrouwelijke voetballers hebben Afghanistan verlaten en zijn in Pakistan aangekomen, op de vlucht voor het talibanregime in Kaboel. Volgens Pakistaanse media stak een groep van ruim 75 personen – voetballers en trainers met hun familieleden – bij Torkham in de Khyberpas de grens over.
Officials van de Pakistaanse voetbalbond stonden de sporters daar op te wachten. “We verwelkomen het Afghaanse vrouwenvoetbalteam”, schreef minister van Informatie Fawad Chaudry op Twitter. Het gezelschap werd later in de stad Lahore met slingers ontvangen.
Volgens persbureau AFP betreft het merendeels leden van het Afghaanse jeugdteam. De meeste sporters zullen over enkele weken doorreizen naar andere landen. Andere voetbalsters vertrokken begin deze maand al, met hulp van Australië.
Vrouwelijke sporters in Afghanistan wachten met vrees af wat de toekomst voor hen in petto heeft, nu de extreem conservatieve taliban de macht hebben overgenomen. In hun vorige regeerperiode, van 1996 tot 2001, was vrouwensport geheel verboden.
Niks milder
Suggesties dat het nieuwe talibanregime iets milder van aard zal zijn, zijn tot nu niet uitgekomen. Woordvoerders van de beweging zeggen dat vrouwen kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven “binnen het raamwerk van de sharia”, maar dat was ook eind jaren 90 officieel hun beleid.
De vicevoorzitter van de culturele commissie van de taliban, Ahmadullah Wasiq, zei vorige week dat van buitensporten voor vrouwen sowieso geen sprake kan zijn. Hij zei dat in verband met cricket, maar trok het door naar alle andere sporten.
“Ze kunnen in een situatie komen waarin hun gezicht en lichaam niet bedekt zijn”, zei Wasiq tegen de Australische zender SBS. “De islam staat niet toe dat vrouwen zo gezien worden.” Bovendien, zei hij, kunnen foto’s en video’s worden gemaakt, zodat nog meer mensen het kunnen zien.
Een aantal vrouwelijke sporters heeft de ontwikkelingen niet afgewacht en verliet het land al eerder. Begin september werden tientallen leden van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam (senioren) met hulp van de Australische regering uit Kaboel geëvacueerd. Een groep van 77 personen kreeg humanitaire visa uitgereikt.
Internationaal Olympisch Comité
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet vorige week weten circa honderd leden van de ‘olympische gemeenschap’ in Afghanistan, mannen en vrouwen, te hebben geholpen het land te verlaten. Bovendien zijn Afghaanse deelnemers aan de Paralympics in Tokio niet naar hun land teruggekeerd.
De vrouwensporten in Afghanistan beleefden de afgelopen twintig jaar een opbloei. Ook in traditioneel mannelijke sporten als voetbal en boksen traden vrouwen naar voren.
Leden van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam kwamen drie jaar geleden naar buiten met beschuldigingen van seksueel misbruik door bestuurders en medewerkers van de Afghaanse voetbalbond AFF. President Ashraf Ghani en de FIFA lieten onderzoeken instellen.
Aanvoerster Khalida Popal richtte haar pijlen in het bijzonder op AFF-voorzitter Keramuudin Karim. Die zou de slachtoffers niet alleen met dreigementen tot zwijgen hebben gebracht, maar ook zelf hebben deelgenomen aan het misbruik. Daartoe had hij volgens Popal in zijn kantoor een kamer met een bed.