Dinsdag 25/02/2020

Opnieuw meer baby’s

Het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) meldt dat het voorbije jaar 68.018 ziekenhuisbevallingen werden opgetekend. Na de daling van het jaar voordien betekent dat opnieuw een stijging (+1,7 procent). De stijging is in alle provincies waarneembaar. Antwerpen laat met 3,5 procent de grootste stijging optekenen, gevolgd door West-Vlaanderen (+1,7 procent), Vlaams-Brabant (+1,3 procent), Limburg (+0,4 procent) en Oost-Vlaanderen (+0,1 procent).

Meer nummerplaten ingeruild voor openbaar vervoer

Uit cijfers van vervoersmaatschappij De Lijn blijkt dat het voorbije jaar 11.095 Vlamingen een abonnement ontvingen in ruil voor een nummerplaat. Dat is meer dan in 2009. Sinds 1 oktober 2002 kunnen nummerplaten onder bepaalde voorwaarden ingeruild worden voor een abonnement van De Lijn, het zogenaamde DINA-abonnement (Dienst Inruilen Nummerplaat voor Abonnement). Wanneer het om de enige wagen van het gezin gaat, krijgen zelfs alle gezinsleden een abonnement.

Kortrijkzaan aangehouden voor oudermoord

De Kortrijkse onderzoeksrechter heeft de 32-jarige S.D. uit Gavere aangehouden wegens oudermoord. De man heeft bekend dat hij zijn 55-jarige invalide moeder M.V. zondagavond wurgde. Op het moment van de moord was de man onder invloed van cocaïne en heroïne. Hij ging vrijwillig aangifte doen. “De dader zit een gevangenisstraf uit in Wortel en was met een uitgaanspermissie naar Kortrijk getrokken”, zegt parketwoordvoerder Karlien Ververken.

OCMW Oostende wil strenger asielbeleid

Het OCMW van Oostende vraagt dat er een strenger asielbeleid komt. Aanleiding is een jaarlijkse meeruitgave van 1 miljoen euro per jaar, die het gevolg is van de grote toename van het aantal vreemdelingen. Die komen vooral uit Europese niet-EU-landen en Azië. De vreemdelingen vragen de badstad om een equivalent leefloon, zijnde een vergoeding die aan kandidaat-vluchtelingen wordt toegekend in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag. “Er is sociologisch, maatschappelijk en financieel onvoldoende draagkracht om dit aan te houden”, zegt voorzitter Franky De Block (sp.a).

Bankbediende aangehouden voor miljoenenfraude

In Oostenrijk is eind december een bankbediende aangehouden voor het verduisteren van minstens 8,2 miljoen euro. Dat heeft het parket van Eisenstadt gisteren gemeld. De cliëntenadviseur van Oberbank had van verschillende klanten de toelating verkregen om geld af te halen onder voorwendsel van operaties op effectenrekeningen. Hij vervalste ook handtekeningen om aan geld te komen. Volgens zijn advocaat heeft de man de feiten bekend. Het verduisteren van de gelden gebeurde volgens het parket tussen mei 2008 en december 2010. De Oberbank heeft verzekerd dat de gedupeerde klanten hun geld terugkrijgen via een verzekering. (BELGA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234