Dinsdag 02/03/2021

Opnieuw Iraanse atoomspecialist vermoord met magneetbom

In Teheran is het afdelingshoofd van een belangrijke verrijkingsfabriek omgekomen bij een bomaanslag. De modus operandi was dezelfde als bij eerdere aanslagen op Iraanse wetenschappers en draagt het stempel van de Mossad: een motorrijder plakte in het voorbijrijden een magneetbom op de wagen van het slachtoffer.

Bij de aanslag kwam Mostafa Ahmadi Roshan om het leven. De 32-jarige man zat samen met twee anderen in de auto toen de bom ontplofte. Roshan en de chauffeur werden gedood, de derde inzittende raakte gewond. Ook een 85-jarige voorbijganger werd gewond.

Mostafa Ahmadi Roshan, die zijn diploma had behaald aan de prestigieuze Sharif-universiteit voor Technologie in Teheran, was een belangrijke kerngeleerde. Hij zou, volgens een aantal Iraanse nieuwssites, adjunct-directeur voor commerciële zaken geweest zijn in de uraniumverrijkingsfabriek van Natanz. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor de aankoop en bevoorrading.

Atoombom

Tot voor kort was Natanz het belangrijkste centrum in Iran voor de verrijking van uranium. Maar eerder deze week werd bekend dat ook in Fordo, een nieuwe en zwaar beveiligde ondergrondse site nabij de heilige stad Qom, was begonnen met het verrijken van uranium. Volgens Iran gebeurt dat voor vreedzame doelen, maar het Westen en het Internationaal Atoomagentschap verdenken het land ervan aan een kernbom te werken.

Na de aanslag op Roshan wees Teheran onmiddellijk met een beschuldigende vinger naar aartsvijand Israël. Vicepresident Mohammad Reza Rahimi zei dat Israëlische agenten achter de aanslag zaten. Maar, zo zei Rahimi, niemand kon de "vooruitgang" in Iran tegenhouden. Ook Safar Ali Baratloo, vicegouverneur van Teheran, zei dat de schuldigen in Israël moesten worden gezocht. "De magneetbom is van het zelfde type dat al werd gebruikt om onze wetenschappers te vermoorden."

Sinds begin 2010 zijn er minstens drie Iraanse wetenschappers vermoord, telkens door middel van een aanslag. En telkens hadden die aanslagen opvallende gelijkenissen. Op 12 januari 2010 werd Masoud Ali Mohammadi gedood. De man was een professor natuurkunde aan de universiteit van Teheran. Hij kwam om het leven toen een motor met bommen bij zijn auto ontplofte. Hij wilde op dat moment instappen om te vertrekken naar zijn werk.

Roshan, die gisteren werd gedood, zou deelnemen aan een herdenkingsplechtigheid van de vermoorde professor, zo meldde het Iraanse persagentschap Mehr. In augustus 2011 werd de Iraniër Majid Jamali Fashi tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op Mohammadi. De Iraanse autoriteiten zeiden dat de man was betaald door de Israëlische geheime dienst Mossad.

In november 2010 werd Majid Shahriari het slachtoffer van een bomaanslag. Shahriari werkte aan de Shahid Beheshti-universiteit samen met de Organisatie voor Atoomenergie van Iran. Bij dezelfde aanslag geraakte Fereidoun Abbasi, eveneens een wetenschapper, gewond. Abbasi is intussen hoofd van het Iraanse Atoomagentschap. In juli 2011 werd Darioush Rezaeinejad doodgeschoten van op een voorbijrijdende motor. Ook hij was een belangrijke wetenschapper en had een sleutelpositie in de ontwikkeling van nucleaire energie en uraniumverrijking.

Mysterieuze explosies

Iran, dat ondanks scherpe kritiek en sancties van het Westen blijft doorgaan met het verrijken van uranium, zei een tijd geleden al dat er duidelijke buitenlandse pogingen waren om het kernprogramma te boycotten. Teheran beschuldigde daarbij de Mossad, de CIA en de Britse MI6 van het voeren van een ondergrondse terreurcampagne tegen nucleaire doelen in het land.

Behalve de aanslagen was er immers ook Stuxnet, het computervirus dat in 2010 lelijk huishield in Iraanse nucleaire reactoren en daar de centrifuges uitschakelde. En daarnaast waren er de twee mysterieuze explosies op een Iraanse militaire basis. Na de eerste explosie, half november 2011, werd aanvankelijk gezegd dat het om een ongeluk ging, maar toen bleek dat een van de slachtoffers generaal Hassan Moqaddam was. Moqaddam was een van de architecten van het Iraanse raketarsenaal en leidde een eenheid die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van raketten en andere zware wapens.

Daarop begonnen de speculaties van een aanslag, mogelijk door Israël. En toen begin december een uraniumverwerkingsfabriek nabij Isfahan werd beschadigd na een ontploffing, was het voor Iran duidelijk dat de explosies geen ongelukken waren. De fabriek bij Isfahan is een van de belangrijkste atoominstallaties. Daar wordt uranium voorbereid voor verwerking in de uraniumverrijkingsfaciliteit van Natanz.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234