Zondag 28/05/2023

NieuwsUniversiteiten

Opnieuw getuigenissen van machtsmisbruik en intimidatie aan Vlaamse universiteiten: ‘Je hebt gewoon schrik’

Een aula van de UGent. Enkele studenten getuigden in de 'Pano'-reportage over het wangedrag van hun professoren. Beeld Wouter Van Vooren
Een aula van de UGent. Enkele studenten getuigden in de 'Pano'-reportage over het wangedrag van hun professoren.Beeld Wouter Van Vooren

Uit getuigenissen in het onderzoeksprogramma Pano blijkt dat zowel de UGent als de KU Leuven machtsmisbruik en intimidatie jarenlang laten aanslepen. Doctoraatstudenten vertellen over pesterijen en in één geval financieel gesjoemel van professoren.

Yannick Verberckmoes

Na de vele getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan verschillende universiteiten sprak Pano, het onderzoeksprogramma van de openbare omroep, met tientallen doctoraatsstudenten over het wangedrag van twee universiteitsprofessoren.

Aan de UGent gaat het om een professor in de vakgroep Plant en Gewas. Twintig doctoraatsstudenten deden een boekje over hem open. Ze getuigen van verbale intimidatie en dreigementen. “Keer op keer waren er scheldtirades”, zegt een getuige. “Hij vernedert je. Ik heb er echt een paar keer over nagedacht om te stoppen met mijn doctoraat door zijn gedrag.”

Volgens meerdere getuigen zou hij zich voor duizenden euro’s hebben verrijkt op kosten van de universiteit, omdat hij onrechtmatige reisvergoedingen en restaurant­onkosten inbracht. Over een restaurantbezoek vertelde een getuige dat hij anderen liet betalen en dan zelf het bonnetje indiende.

In de afgelopen vijftien jaar zouden er zo’n vijftien tot twintig meldingen bij de UGent zijn binnengekomen over de professor. In mei 2019 werden aan hem twee sancties opgelegd, waaronder het controleren van zijn uitgaven door de vakgroepvoorzitter. Maar het kwam nooit tot een tuchtprocedure. Tegenover De Morgen wilde de UGent niet reageren op de reportage.

Rode Duivels

De ploeg van Pano sprak verder nog met veertien doctoraatsstudenten van de KU Leuven. Deze keer betreft het een bekende professor aan de vakgroep Inspanningsfysiologie, die ook betrokken is bij de training van de Rode Duivels.

Hij maakte volgens de getuigen misbruik van zijn positie en intimideerde hen. “Je hebt gewoon schrik”, klinkt het. “Je hebt schrik om hem nog maar te zien in de gangen. Je hebt schrik om zijn naam in je mailbox te zien verschijnen.”

In een mail aan de redactie gaf de man zelf toe dat er in het verleden problemen waren. Ondertussen heeft hij ook op eigen initiatief hulp gezocht. Uit interne documenten blijkt dat de rector en de vicerector op de hoogte zijn van de klachten. Maar verschillende procedures draaien op niets uit en vorige week dinsdag is de man nog vrijgesproken in een tuchtprocedure, omdat de feiten verjaard zouden zijn.

De universiteit verdedigt in een reactie haar optreden. “In 2019 ontving KU Leuven meldingen over problematisch gedrag van deze professor in de periode 2010-2019. Deze meldingen zijn opgevangen via het vertrouwensnetwerk en de vertrouwenspersoon.”

Een tiental getuigen zijn misnoegd door de aanpak van de KU Leuven en stapten naar advocate Christine Mussche, omdat ze zich door de universiteit niet gehoord voelen. Zij bekijken momenteel of ze een klacht kunnen indienen bij het gerecht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234