Dinsdag 27/09/2022

Brussel

Opnieuw dure consultants in Brussel: contracten bij NEO lijken onwettig

De zetel van NEO in Brussel Beeld Tim Dirven
De zetel van NEO in BrusselBeeld Tim Dirven

Niet alleen de Brusselse vzw Gial, ook stadsvernieuwingsproject NEO werkt met schijnzelfstandigen, die meer dan 27.000 euro per maand factureren. Al minstens vier jaar, hoewel expliciet verboden door een specifieke ordonnantie. Voorzitter van NEO is Brussels burgemeester Close.

Bruno Struys

"Ik heb dat gekend bij Visit Brussels, maar ik heb dat contract niet vernieuwd", antwoordde Brussels burgemeester Philippe Close (PS) deze week toen De Morgen hem vroeg of een van zijn organisaties met externe managers werkt, zoals vzw Gial.

Henri Dineur bij NEO bijvoorbeeld ook niet? "Nee, nooit met een managementovereenkomst, maar we werken daar wel met consultants. Toen het vehikel EXCS in NEO is ondergebracht, zijn alle contracten geregulariseerd."

Lees ook het interview met de CEO van NEO: "Ervaring kost geld" (+)

Henri Dineur, CEO van NEO. Beeld BRUZZ
Henri Dineur, CEO van NEO.Beeld BRUZZ

Die overgang naar NEO was in 2014. In werkelijkheid werkt NEO nog altijd met langdurige consultancy-overeenkomsten, vijf om exact te zijn. De Morgen kreeg een factuur in handen van een ingenieur die voor zijn prestaties in november 2016 via zijn bvba 27.225 euro aan NEO heeft gefactureerd. De factuur verwijst expliciet naar een prestatieovereenkomst die bestaat sinds augustus 2012, toen met EXCS, de voorloper van NEO.

"De vennootschapsovereenkomsten zijn in 2014 inderdaad overgezet op NEO, op aanraden van juristen", zegt Henri Dineur, CEO van NEO. Meer dan vijf jaar factureert de ingenieur elke maand hetzelfde bedrag. De duurtijd van de samenwerking doet vermoeden dat het niet om een tijdelijke consultancy-opdracht gaat. Ook drie andere ingenieurs en een juriste sturen maandelijks hun factuur via een vennootschap. De bedragen variëren, maar liggen boven 15.700 euro per maand.

Rekenhof stelt misbruik vast

Tussen 2012 en 2016 factureerde ook NEO-medeoprichter Paul Delesenne elke maand via de vennootschap van zijn vrouw. Omdat Delesenne niet alleen in NEO zat, maar ook een bekend vastgoedmakelaar is, rezen in het verleden al vermoedens van belangenconflicten.

De langdurige consultancycontracten bij NEO lijken bovendien onwettig. "Er wordt voldaan aan de personeelsbehoeften van NEO door personeel dat wordt aangeworven via arbeidsovereenkomsten", zegt de gewestelijke ordonnantie die de oprichting van NEO mogelijk maakte.

In de raad van bestuur van NEO zetelen de meerderheidspartijen van het gewest en de stad. Zowel minister-president Vervoort (PS) als minister van Begroting Vanhengel (Open Vld) hebben een regeringscommissaris bij NEO, die de naleving van de ordonnantie moet controleren.

Toch kwamen de consultancy-opdrachten pas voor het eerst naar boven toen het Rekenhof eind 2017 misbruik vaststelde met kredietkaarten en onkosten bij NEO, voornamelijk door CEO Dineur. Het Rekenhof zag ook voor 240.000 euro aan consultancy-opdrachten in de boeken staan, waarvoor nooit een openbare aanbesteding is georganiseerd.

Philippe Close (PS) is burgemeester van Brussel en voorzitter van NEO. Beeld Franky Verdickt
Philippe Close (PS) is burgemeester van Brussel en voorzitter van NEO.Beeld Franky Verdickt

"Het Rekenhof geeft ons tot juli om ons in regel te stellen, wat we ook gaan doen", zegt Dineur. Een van de vijf consultants is sinds kort alvast in dienst na een openbare aanbesteding. Die persoon werkte daarvoor al bij NEO, als gedetacheerde ambtenaar van de stad Brussel.

CEO Henri Dineur factureert zelf niet aan NEO. De ex-kabinetschef van Charles Picqué (PS) is betaald door Brussels Expo, de stads-vzw die Close ook voorzit. NEO is belast met het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk op de Heizel, inclusief shoppingcentrum, kantoren en congrescentrum. Kostprijs meer dan een miljard euro. In een latere fase moet er ook een nieuw stadion herrijzen.

"Daar heb je nu eenmaal duurdere profielen voor nodig", zegt Dineur. Close en Vervoort wensten niet te reageren, ondanks herhaaldelijk aandringen.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: "In Brussel gaat het deksel nu van de pot. De bodem, zo valt te vrezen, is nog niet in zicht" (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234