Donderdag 20/02/2020

Opnieuw brandstichting bij McDonald's

Donderdagochtend tussen twee uur en halfdrie hebben onbekenden brand gesticht in het McDonald's-restaurant aan de Heidebaan in Sint-Niklaas. Het vuur was snel onder controle. Aan de voorgevel van het restaurant prijkten in rode verf de letters ALF, die verwijzen naar het Animal Liberation Front, dat vorige zomer acht brandaanslagen in ons land uitvoerde. Volgens de Britse woordvoerder Robin Webb is de gebruikte techniek (brandstichten via een ventilatiesysteem) typisch voor ALF-acties.

Sint Niklaas.

Eigen berichtgeving

De brandweer van Sint-Niklaas kreeg om halfdrie een oproep en vernam iets later dat het om een uitslaande brand zou gaan. Volgens brandweerkapitein Van Ham, interventieleider van die nacht, zouden bezoekers van een nabijgelegen café de brand hebben opgemerkt. De brandweer was snel ter plaatse en merkte meteen dat de brand minder erg was dan vermoed.

Het brandde achter één van de koelcellen, die daarom gedeeltelijk moest worden gedemonteerd. Blijkbaar was een brandbaar middel via een verluchtingsrooster aan de buitenzijde van het restaurant naar binnen gegoten en in brand gestoken. De brand ontstond daarop in de spouwmuur waartegen de koelcel bevestigd was.

Volgens de Britse woordvoerder van het ALF (Animal Liberation Front), Robin Webb, is het gebruik van ventilatiesystemen om brand te stichten een beproefde methode van ALF-commando's. "De bedoeling is dat het vuur zich verspreidt via het ventilatiesysteem. Dat is hier blijkbaar niet gelukt. Het lijkt er wel op dat Belgische actievoerders zich hebben laten inspireren door methoden die eerder in Groot-Brittannië zijn uitgeprobeerd. Dus ja, wellicht was het een ALF-actie."

Substituut Björn Backx van het parket van Dendermonde bevestigde de details over de brand, maar zei dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Momenteel wordt door experts van de gerechtelijke politie onderzocht welk product de brand aanwakkerde. Verder zijn er ook stalen genomen van de rode verf waarmee de daders het ALF-logo hebben aangebracht aan de voorkant van het restaurant. De politie van Sint-Niklaas onderzoekt de feiten, maar de volgende dagen zal het Centraal Bureau voor Opsporingen van de rijkswacht allicht de verbanden trachten te vinden met eerdere brandaanslagen die door het ALF zijn opgeëist.

Sinds de zomer van '98 werden zeker acht aanslagen gepleegd tegen fastfoodketens, zowel McDonald's als Quick, in de omgeving van Antwerpen. De McDonald's in Puurs brandde daarbij volledig uit. Na intense speuracties door de BOB, de gerechtelijke politie én de staatsveiligheid werden twee meisjes gearresteerd, Lindsey V.K. en Anja Hermans. De twee hadden de aanslag opgeëist tijdens een interview voor TerZake, waar ze vermomd met bivakmutsen en met vervormde stem hun verhaal deden. De twee zaten eind vorig jaar ruim een maand in de Antwerpse gevangenis. Lindsey V.K. bekende dat ze verantwoordelijk was voor de brand in Puurs, maar ontkende iets te maken te hebben met de andere ALF-branden. Anja Hermans verklaarde onlangs aan De Morgen dat zij enkel "om me interessant te maken" was opgetreden als nepwoordvoerder van het dierenbevrijdingsfront, maar met de branden niets te maken heeft. Gisterenmiddag schrok Hermans van het nieuws over de nieuwe brand in Sint-Niklaas. "Ik zat rond dat tijdstip in het kraakpand aan de Herbovillekaai in Antwerpen", zegt ze, "met massa's getuigen om dat te bevestigen." Eerder zijn Lindsey en Anja geconfronteerd met een getuige die de daders van de brand in Puurs gezien zou hebben. Volgens Hermans heeft deze getuige de meisjes niet herkend als de daders.

Volgens ALF-woordvoerder Robin Webb is het perfect mogelijk dat er verschillende ALF-groepen actief zijn. "Individuen of groepen werken in cellen. Het gebeurt wel vaker dat de cellen van elkaars bestaan niets afweten en dat ze zelfs aanslagen plannen op gelijkaardige doelwitten. Ik weet dat er in Groot-Brittannië ooit twee groepen zijn geweest die onafhankelijk van elkaar een aanslag planden op hetzelfde ogenblik en op hetzelfde doelwit. Het is dus perfect mogelijk dat er verschillende ALF-groepen in België actief zijn." (JDZ)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234