Maandag 25/01/2021

'Opnieuw beginnen is het moeilijkste'

'A new era of glory will start with you, Mr. Preud'homme'. De manier waarop Al Shabab Michel Preud'homme op zijn website verwelkomde, kon tellen. De ambitie van de club is dan ook niet min. 'De voorzitter wil op termijn alles winnen', klinkt het bij Preud'homme. Hij start zijn nieuwe trainersavontuur in Düsseldorf, waar Al Shabab op stage zit.

Niet zomaar op stage natuurlijk. De Saudiërs kozen voor het prestigieuze Hiltonhotel om hun tenten op te slaan. Daar kan Preud'homme de kiemen leggen voor 'dat nieuwe tijdperk vol glorie.' MP, zo staat in grote letters op zijn trainingspak, ontvangt ons in een relaxte, ongedwongen sfeer, al is ook voor hem alle begin moeilijk. "Opnieuw beginnen is altijd het moeilijkste. En de laatste jaren heb ik dat veel gedaan (lacht). Je moet niet alleen het seizoen voorbereiden, maar ook je ploeg en de competitie leren kennen."

Om nog maar te zwijgen van de compleet nieuwe omgeving waarin je terechtkomt.

"We hebben nog maar twee keer in Riyad getraind, dus over het leven in Saoedi-Arabië kan ik nog niet veel zeggen. Er zijn zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de tijdstippen van het gebed. Of dat er in de zomer overdag niet kan getraind worden. Dat zullen we 's avonds om half elf doen en dan is het er nog 38 graden. Eigenlijk moet je je dag verschuiven. Dat zal de grootste aanpassing zijn. Maar mijn grootste zorg op dit moment is eigenlijk dat ik acht internationals moet missen. Een Oezbeek en zeven Saoediërs die op dit moment kwalificatie-interlands spelen voor de wereldbeker. Dus mijn acht beste spelers zullen in totaal maar acht dagen van de voorbereiding meemaken."

Hoe goed zijn die beste spelers in vergelijking met laat ons zeggen de Belgische?

"Het is te vroeg om een vergelijking te maken. Ik weet wel dat Aad de Mos me verteld heeft dat hij ooit met Al Hilal op stage zat in Nederland. In de voorbereiding klopte hij twee Nederlandse middenmoters en speelde hij gelijk tegen Ajax. Je moet dus niet denken dat het niveau hier laag is."

Dat is anders wel de perceptie.

"Ik weet het. Ik merk dat ook aan de managers die me bellen om spelers aan te bieden. Vaak zijn die fin de carrière en denken ze hier nog wat te kunnen uitbollen. Maar welke buitenlanders komen naar hier? Fernando die bij Bordeaux nog een contract had van drie jaar en een nieuw voorstel kreeg voor twee extra jaren. Een topspeler dus. De buitenlanders die hier spelen zijn onhaalbaar voor Belgische ploegen, net als de Saoedische internationals trouwens. Ik denk dat het loon van die internationals draait rond dat van de twee, drie bestbetaalde spelers in België. Dat wil niet zeggen dat ze beter zijn, daarmee wil ik gewoon zeggen dat de buitenlanders hier heel veel geld verdienen. Dus kan je kwaliteit halen."

Zoals Milan Jovanovic? Een naam die hier al circuleerde.

"Ik heb geen contact gehad met Jovanovic. Ik wacht af wat er gebeurt (fijn lachje)."

Doe je het net als die buitenlandse spelers voor het geld?

"Ik zal nooit verbergen dat ik dit financiële aanbod niet kon weigeren. Al moet er dan nog altijd een klik zijn, anders had ik het niet gedaan."

Je tekende hier voor drie jaar. Betekent dat dat je niet zit te wachten op de kans om een echte topclub te leiden?

"Waar zat Co Adriaanse voor hij dit seizoen bij Twente tekende?"

In Qatar.

"En waar in Qatar?"

Bij de olympische ploeg.

"Dus een jeugdploeg van Qatar. Adriaanse is trouwens een toffe man. Hij doet bijvoorbeeld niet moeilijk als je afscheid wil nemen van een spelersgroep (weer dat fijne lachje, waarmee hij duidelijk alludeert op Francky Dury, hvm). Weet je, de voorzitter van Bordeaux vroeg aan Fernando wie zijn nieuwe trainer werd. Toen hij mijn naam noemde, zei de voorzitter dat hij ook geïnteresseerd was geweest. Ik denk niet dat voorzitters me binnen één of twee jaar zullen vergeten zijn. Ik teken trouwens altijd voor drie jaar. Clubs doen financieel geen slechte zaak met mij. Velen moeten betalen om hun trainer buiten te zetten. Ik werd bij Gent en Twente weggekocht, dus eigenlijk ben ik een goede investering."

Staat er een opstapclausule in je contract?

"Ja, ik kan weg voor een bepaald bedrag, dat per maand vermindert."

Haalbaar voor een Belgische club?

"(glimlachend) Ik denk het niet."

Dat is dan duidelijk. Het zwaartepunt van het voetbal ligt natuurlijk wel in Europa. Ga je dat niet missen?

"Ik weet het nog niet. Ik heb een project en ik wil dat dat slaagt. Eigenlijk is er dan geen tijd om je af te vragen: 'ga ik dit of dat missen.'"

Ga je België missen?

"Misschien op sommige momenten. De familie kan maar tijdelijk overkomen. Mijn vrouw Ingrid en dochter Megan gaan heen en weer reizen tussen Nederland en Riyad. Mijn zoon voetbalt en gaat naar school in Amsterdam. Hij moet ook steun hebben van zijn mama. We hebben eraan gedacht om Ingrid en Megan te laten meekomen, maar het was te kort om alles te regelen voor school. Bovendien moest Megan dan weer van school veranderen, terwijl ze nog maar één jaar in Nederland zit. We gaan het allemaal rustig bekijken. Misschien maken we volgend jaar dan de stap."

Het zou ook heel moeilijk zijn voor hen. Vrouwen mogen in Saudi-Arabië bijvoorbeeld niet met de auto rijden.

"Zou jij het erg vinden om altijd een chauffeur te hebben?"

Ze mogen het stadion niet in.

"Dat is waar, maar dat zijn allemaal gewoontes. Nu hebben we het over het politieke aspect, maar ik heb toch gehoord dat dat allemaal aan het veranderen is. Natuurlijk is er een basis van cultuur en religie die je moet respecteren. Zo hebben ze een religieuze politie."

Kunnen ze jou ook op iets betrappen?

"Ja, op alcohol. Dat is verboden."

En pruimtabak?

"Dat mag! Maar als je drugs binnensmokkelt, krijg je de doodstraf. Op het vliegtuig moet je zo'n papier tekenen waarop dat staat."

Heeft de voorzitter van Al Shabab je nog andere regels uitgelegd. Geen kritiek geven op de scheidsrechters bijvoorbeeld? Dat was toch een verzoek van je vorige voorzitter bij Twente?

"Hier verstaan de scheidsrechters me niet hé (lacht). De voorzitter heeft me gezegd dat we samen zullen vechten. En hij heeft me gevraagd: 'Zorg dat er discipline is, maar ook dat de spelers van je houden.' Hij heeft me een en ander uitgelegd over de mentaliteit. Dat de spelers soms stoer lijken, maar dat ze veel warmte nodig hebben om te presteren."

Een beetje zoals Michel Preud'homme dus?

"Dat past inderdaad perfect bij mij."

Dan kunnen we je enkel nog veel succes wensen in Saudi-Arabië. En we zijn benieuwd.

"Ik ook."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234