Maandag 20/09/2021

'Opnieuw banenverlies door sluiting postkantoren'

Bij De Post zijn er woelige dagen op komst. De directie geeft morgen tekst en uitleg bij de hervorming van het kantorennet. De vakbonden verwachten dat de directie de sluiting van enkele honderden postkantoren zal aankondigen.

door Johan Corthouts

Brussel l Het kantorennet van De Post is zwaar verlieslatend. Om het netwerk weer rendabel te maken gaat De Post door met de afslankingsoperatie waarbij postkantoren vervangen worden door PostPunten, verkooppunten in onder meer grootwarenhuizen.

Dit jaar heeft De Post al veertig postkantoren gesloten. Het weekblad Trends meldde eerder deze maand dat er volgend jaar 275 kantoren dicht gaan. Dat cijfer is niet bevestigd. Morgen moet er meer duidelijkheid komen over de afslankingsoperatie.

De Post heeft een netwerk van 1.300 postkantoren. De vakbonden verwachten dat daarvan de helft zal sneuvelen en vervangen worden door PostPunten, verkooppunten die een minimumpostservice bieden.

Dit jaar opende al een zeventigtal PostPunten de deuren. Het gaat om winkeltjes in andere winkels zoals Delhaize, Cora, Carrefour en Press Shop en bij de spoorwegen en bankverzekeraar Fortis. Daarnaast heeft De Post nog een vierduizendtal verkooppunten waar postzegels worden verkocht.

Het nieuwe beheerscontract bij De Post bepaalt dat de posterijen minimaal 1.300 postservicepunten moeten uitbaten. In ieder van de 589 gemeenten moet er een postkantoor zijn.

De vakbonden verwachten dat er op termijn 600 postkantoren dicht zullen gaan. Dat zal gepaard gaan met bijkomend banenverlies. "Jaarlijks zullen 1.500 à 1.700 mensen afvloeien. Die zullen niet worden vervangen", zegt Jozef De Doncker, afgevaardigde van de socialistische bond ACOD.

Het banenverlies komt bovenop de afslanking die De Post de voorbije jaren heeft doorgemaakt, van 44.000 naar 34.000 mensen. "Wij hebben er hier in een paar jaar tijd evenveel zien vertrekken als bij Sabena, Renault en VW samen", zegt de vakbondsman.

Bij De Post wordt beklemtoond dat het verlies aan banen tot dusver steeds op een sociaal verantwoorde manier is gebeurd. "Ook deze keer zullen geen naakte ontslagen vallen", zegt Piet van Speybroeck, woordvoerder van De Post.

De Doncker zegt dat De Post door het schrappen van postkantoren kiest voor een versnelde afbouw van de dienstverlening. Ook gooit De Post een deel van haar knowhow buiten. "Een loketbediende bij De Post heeft meer kwaliteit in huis dan een caissière in de GB of in de Colruyt. Als er straks spontane acties van de werknemers zijn, dan zullen we die zeker steunen", zegt hij.

Volgens het ACOD claimt De Post vandaag dat de klanten tevreden zijn met de service die ze krijgen in de PostPunten. De Doncker: "Maar dat zal niet lang duren. Als er straks vijftien mensen staan aan te schuiven voor postzegels voor nieuwjaarskaarten en aan de andere kant wacht een klant aan de kassa met een volle boodschappenmand, dan zal de tevredenheid over de PostPunten snel verdwenen zijn."

De nieuwe herstructurering moet De Post helpen de concurrentie het hoofd te bieden als over enkele jaren haar monopolie op de gewone brievenpost sneuvelt.

Het sluiten van postkantoren volgt op forse prijsverhogingen voor postzegels en de hertekening van de routes van de postbestellers. Over de reorganisatie bij De Post is er dit jaar een recordaantal klachten binnengelopen bij de ombudsdienst van De Post. "Voor de mensen is het nu echt genoeg geweest", zegt ombudsvrouw Truus Lostrie.

Jozef De Doncker:

Jaarlijks zullen 1.500 à 1.700 mensen afvloeien. Die worden niet vervangen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234