Vrijdag 03/04/2020

terreurdreiging in België

Opname bewijst: meer aanslagen in België verwacht

Rachid Kassim (archieffoto)Beeld RV

IS blijft aanslagen plannen, ook in ons land. Dat blijkt uit een geluidsfragment dat Het Laatste Nieuws in handen heeft gekregen. Een IS-kopstuk vraagt daarin vanuit Irak om hem video's te sturen van voor hun aanslag. En hij zegt er zo al een te hebben ontvangen van een Belg.

"Vertel de broeders dat ze jou een videoboodschap moeten bezorgen waarin ze trouw zweren aan IS en hun aanhangers oproepen om ook tot actie over te gaan. Dat moeten ze vóór hun aanslag doen. Als jij die video's dan naar mij doorstuurt, dan zorg ik ervoor dat ze onmiddellijk worden vertaald en direct na de aanslag de wereld rondgaan." Met die boodschap richtte een hooggeplaatst IS'-lid zich begin deze maand tot een handlanger via Telegram, een berichtenapp die bij terroristen populairder is dan Whatsapp omdat de berichten moeilijker te onderscheppen zijn.

De man die aan het woord komt, is de Fransman Rachid Kassim, een welbekende terrorist die zich in Irak bevindt en daar volgens ingewijden verantwoordelijk is voor de aanslagen door lone wolves; aanhangers van de terreurgroep die ogenschijnlijk op eigen houtje toeslaan. De afgelopen maanden bleek al dat die lang niet altijd eenzaam zijn, maar actief worden geronseld, begeleid en aangespoord. En Kassim heeft een heel team van vertalers en monteurs achter zich om met de video's te bewijzen dat de daders wel degelijk lid zijn van IS.

Over welke broeders hij het heeft in het uitgelekte gesprek is niet duidelijk, noch in welk land zij willen toeslaan. Maar Kassim vermeldt ook een Belg, van wie hij al een videoboodschap heeft ontvangen. Hij noemt die alleen bij zijn schuilnaam Abu Isleym Al-Belgiki, maar Het Laatste Nieuws kon achterhalen dat het om de jonge Brusselaar Azzedine E. gaat. Die is in het najaar van 2014 naar Syrië vertrokken en werd daar al snel ingelijfd bij Katibat Al-Battar, de elitebrigade van IS waartoe ook de Molenbeekse topterrorist Abdelhamid Abaaoud heeft behoord.

E. was altijd bijzonder actief op sociale media en ooit verkondigde hij daar dat hij wel terug naar België wil om een aanslag te plegen. Maar nu blijft het al een hele tijd stil op zijn Facebook- en Twitteraccount. Dat kan in het oorlogsgebied twee dingen betekenen: dat de strijder is gesneuveld, of dat hij een taak heeft gekregen waarvoor hij onder de radar moet duiken.

Toen Het Laatste Nieuws het geluidsfragment drie weken geleden voor het eerst hoorde, vond het dat verontrustend genoeg om er eerst de veiligheidsdiensten over in te lichten. Die kennen E. heel goed. Want nog voor hij naar Syrië trok, schreeuwde hij zijn sympathie voor IS al uit. Zo verscheen hij in de zomer van 2014 met een zwarte jihadvlag op een woelige Gaza-betoging in Brussel en betuigde hij daar steun aan "het kalifaat van Abu Bakr Al-Baghdadi" in een interview met een Arabisch televisiestation.

"Het gaat zonder enige twijfel om een gevaarlijke kerel", zeggen de speurders. "Maar het probleem is dat we niet weten of hij nog in Syrië zit en daar zijn aanslag moet plegen, of misschien heimelijk is teruggekeerd."

Om het onderzoek niet te hinderen, stemde de krant toe om het bestaan van de geluidsopname een tijdlang stil te houden. Ondertussen zijn er al zeker twee gekende extremisten aan de tand gevoeld over de zaak. Dat kon zonder ruchtbaarheid gebeuren omdat hun naam ook al was gevallen in een ander dossier. Het gaat om de 17-jarige zoon van de Luikse haatimam El Amine Amaouch en diens minderjarige vriend, die onlangs filmde hoe de imamszoon in de straten van Verviers verkondigde dat christenen moeten worden vermoord. Die minderjarige vriend zou E. kennen. Op de Telegram-account waarmee hij het filmpje van de imamszoon verspreidde, bleek er ook een kopie van Rachid Kassims geluidsboodschap te staan. Of dat betekent dat de tiener uit Verviers betrokken is bij aanslagcomplotten, staat nog helemaal niet vast. Het geluidsfragment zou immers razendsnel verspreid zijn in de kennissenkring van E., waar heel wat mensen simpelweg op zoek zijn naar een teken van leven van hem.

Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn er al minstens twee arrestaties verricht en daar is er wel sprake van een verijdeld aanslagcomplot - een van de drie in augustus waarover binnenlandminister Bernard Cazeneuve het dinsdag nog had. Het gaat daar om een man van 25 uit Calais, die nabij Lyon werd gevat omdat hij daar een aanslag in een treinstation zou hebben beraamd. Hij wordt bestempeld als een uiterst onevenwichtig individu, maar precies omdat hij contact zocht met Rachid Kassim, werden hij en de tussenpersoon die hij daarvoor benaderde, in de boeien geslagen.

Kassim begon ondertussen ook openlijk te dreigen. "Ik heb zeven terroristen klaarstaan die slechts wachten op een teken van mij", verklaarde hij. Maar de arrestaties maakten hem duidelijk nerveus. "Hou jullie plannen stil, want de politie zit overal", beet hij zijn volgelingen woensdag nog toe. En donderdag klonk het vertwijfeld: "Waar wachten jullie nog op om toe te slaan?" Dat het meest acute gevaar voorlopig wel geweken lijkt, deed de Belgische autoriteiten diezelfde dag besluiten om het dreigingsniveau voorlopig niet te verhogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234