Dinsdag 31/01/2023

Opmerkelijk

Limburgers kiezen Limburgs hoger onderwijs

Limburgse jongeren worden duidelijk beïnvloed door het studieaanbod in hun provincie en kiezen doorgaans meer voor richtingen die in Limburg worden aangeboden. Een en ander blijkt uit een onderzoek door het Leuvense Instituut voor Onderwijsonderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan professor Mieke Van Haegendoren op vraag van het Limburgse provinciebestuur een samenvatting maakte.

Meer dan 5.000 jongeren die het secundair onderwijs meer dan drie jaar geleden hadden afgesloten, beantwoordden een vragenlijst in het kader van het onderzoek. De bevraagde jongeren gingen naar school in de regio's Dendermonde, Diest en Hasselt-Genk. De onderzoekers wilden onder meer nagaan hoeveel procent van de leerlingen kiest voor een richting die in de eigen provincie wordt aangeboden in vergelijking met de rest van Vlaanderen.

De studie wees uit dat wat het provinciegebonden aanbod van universitair onderwijs in Limburg betreft, ongeveer 40 procent van de Limburgse jongeren kiest voor de richtingen in de studiegebieden toegepaste economische wetenschappen, wetenschappen, geneeskunde en biomedische wetenschappen die in het Limburgs Universitair Centrum (LUC) en de transnationale Universiteit Limburg (tUL) worden aangeboden. In de rest van Vlaanderen is dat minder dan 30 procent. Van het Limburgse studieaanbod aan de hogescholen, dat beperkt is tot architectuur, audiovisuele kunsten, kinesitherapie en industriële wetenschappen, maakt dan weer 80 procent van de Limburgers gebruik, terwijl dat in de rest van Vlaanderen iets minder dan 60 procent is.

Ook wat het hoger onderwijs van het korte type betreft, worden Limburgse jongeren duidelijk beïnvloed door het Limburgse studieaanbod in de gebieden handelswetenschappen, bedrijfskunde, gezondheidszorg, industriële wetenschappen, technologie, onderwijs en biotechnologie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234