Zaterdag 17/08/2019

Oplossing voor gepensioneerden die dreigden meer belastingen te moeten betalen

Beeld PHOTO_NEWS

Er is een oplossing gevonden voor het probleem van de duizenden gepensioneerden en invaliden die ondanks een verhoging van hun vakantiegeld minder dreigden over te houden omdat ze in een hogere belastingschaal vielen. De meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld, CD&V, MR) hebben daarover een amendement op de programmawet klaar. Dat amendement wordt gesteund door oppositiepartijen PS en sp.a die zelf eerder een gelijkaardig wetsvoorstel hadden ingediend.

Alarmbel
Enkele maanden geleden trokken onder meer de christelijke ouderenbeweging OKRA en de vereniging voor langdurig zieken Ziekenzorg CM aan de alarmbel. Duizenden gepensioneerden en invaliden dreigden door de verhoging van hun vakantiegeld in een hogere belastingschaal terecht te komen waardoor ze aan het einde van de rit minder zouden overhouden dan voordien.

Door het sociaal akkoord over de welvaartsenveloppe wordt het vakantiegeld van langdurig zieken en gepensioneerden opgetrokken. Deze verhoging dreigt echter te worden afgeroomd door de fiscus. De fiscus houdt immers meer belasting af dan dat de gepensioneerden en invaliden extra vakantiegeld krijgen.

Oplossing
Oppositiepartijen PS en sp.a dienden al een wetsvoorstel in om een mouw te passen aan het probleem. Daarbij wordt een mechanisme voorzien waardoor vermeden wordt dat de uiteindelijke belasting hoger ligt dan wat erbij komt. Die oplossing wordt nu opgenomen in het amendement van de meerderheidspartijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden