Maandag 25/10/2021

Update

Oplossing Fortis nabij, Dexia minimaliseert problemen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Belgische regering praat met BNP Paribas over een meerderheid in het kapitaal van Fortis Bank België, zegt De Tijd op basis van verschillende bronnen. Het zou gaan om een participatie van ongeveer 80 procent. De Luxemburgse minister van Begroting Luc Frieden zei vanavond ook dat Fortis Bank Luxemburg "dicht bij een partnerschap staat met een Europese bank van eerste orde".

De regeringstop bekeek vandaag ook de situatie bij Dexia. "Dexia is een zeer solvabele bank, maar ondergaat ook de effecten van de internationale bancaire crisis", zei premier Yves Leterme vanmiddag. Hij zei ook nog dat er voor de opening van de beurs morgen nog een mededeling zou gebeuren. Dexia minimaliseert de problemen.

Problemen bij Dexia
Het probleem van Dexia heeft onder meer te maken met de relaties die de bank heeft met de Duitse immobank Hypo Real Estate. Dat zag een reddingsplan mislukken nadat de privéinvesteerders zich uit het plan terugtrokken. Als Hypo Real Estate failliet zou gaan, dan heeft dat wel slechts een zeer beperkte impact op de solvabiliteit van de Dexia Groep, zegt de bank-verzekeraar. Om welk bedrag het gaat, vertelde Dexia er niet bij. De Tijd vernam van verscheidene bronnen dat de blootstelling 200 miljoen bedraagt.

Dexia herhaalde na de raad van bestuur vanavond dat de recente kapitaalverhoging rekening hield met potentieel negatieve gevolgen die konden voortvloeien uit de verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal bancaire tegenpartijen. Dexia is dan ook in staat de problemen het hoofd te bieden, benadrukt de bank-verzekeraar.

Fortis is gezond
Wat Fortis betreft, herhaalde premier Leterme vanmiddag dat het om een belangrijk gezond bedrijf gaat met grote toekomstmogelijkheden. Hij verzekerde dat de regering de bank niet in het holst van de nacht wil "verpatsen", maar dat ieder ernstig voorstel onderzocht zal worden.

De woordvoerder van Leterme weigerde eerder op de avond elk commentaar over het dossier Fortis. Er zijn volgens hem verschillende pistes. Zoals bekend spreekt men van een volledige nationalisering van Fortis België en Fortis Luxemburg, of van een verkoop. Zowel De Tijd als RTBF meldden dat BNP Paribas zou azen op 80 procent van Fortis Bank België en eenzelfde operatie voor Fortis Bank Luxemburg. Over de precieze cijfers zou nog gepraat worden.

Lijst Dedecker eist inmiddels dat elke verdere stap in de "reddingsplannen" van Fortis en van Dexia met het parlement wordt genomen.

Uitspraken Bos
Leterme hekelde vandaag ook de uitspraken van de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos, die verklaard had dat de problemen van Fortis vooral bij de Belgische tak lagen. Leterme wees erop dat Bos reeds eerder "ongelukkige uitspraken" hadden gedaan en dat ook de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende de uitspraak van zijn minister betreurde. (belga/ep/sam)

Minister van Financiën Didier Reynders arriveerde vanavond op een nieuwe vergadering. Beeld UNKNOWN
Minister van Financiën Didier Reynders arriveerde vanavond op een nieuwe vergadering.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234