Dinsdag 28/01/2020

#opkuisen

Hij kwam de rechtszaal uitgerold. Een agent duwde de rolstoel voor zich uit, twee andere agenten liepen naast hem. Toen hij fotograaf Wouter Van Vooren opmerkte, omklemde hij zijn gezicht met zijn handen.

Een kleine gestalte. Beetje zielig.

Ik zeg: "Wouter, je eerste IS-zelfmoordterrorist, in levenden lijve."

Hicham Diop probeerde een jaar geleden twee agenten van de Brusselse politiezone-Noord de keel door te snijden. Hij ving sneller dan verhoopt een politiekogel, in zijn been ook nog eens, en smeekte om een tweede op een andere plek. Nog uren na zijn arrestatie bleef hij roepen dat IS finaal zou zegevieren.

IS-zelfmoordterroristen heb je over het algemeen in twee soorten. Types als Salah Abdeslam of Mohamed Abrini, die op het moment zelf plots niet meer zo helemaal zeker zijn van die 72 maagden. Het andere type blaast zichzelf op of bestormt militairen met een mes of een machete, goed wetend dat er tegenwoordig eerst wordt geschoten en daarna pas geanalyseerd.

Er zijn geen zelfmoordterroristen die een opinie over zichzelf kunnen onderschrijven of contesteren. De eerste groep heeft zich buiten de omschrijving geplaatst, de andere is dood. Of je nu aankomt met argumenten over sociale of raciale achterstelling, een labiele psyche of de islam als enige en alle andere uitsluitende verklaring: tegengesproken word je nooit. Dus blijven ze vrijelijk komen, opinies over wat wij over deze mensen horen te denken.

Hicham Diop is de allereerste die in een rechtszaal in dialoog gaat met de mensen rondom hem, die terugkeert naar dat moment dat hij zelf bestempelt als een delirium (p. 40-43). Heel af en toe meen je een stukje Hans Van Themsche te herkennen. Omstandigheden, hoogst specifieke omstandigheden, die een mens tot waanzin dreven.

Nu zit hij daar in die rolstoel, zich verliezend in verontschuldigingen en gêne. Komedie, zeggen de burgerlijke partijen, en dat zal vast ook het oordeel zijn van een aantal opiniemakers. Hashtag opkuisen.

Gek wel: die ene unieke keer dat je een survivor kon horen spreken, ons eventueel iets aanreiken, was het vinden van een zitplaats in de rechtszaal onproblematisch.

Douglas De Coninck,

journalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234