Vrijdag 20/05/2022

Opinie: Haal de hatemail van de nieuwssites

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Els Schelfhout en Pol Van Den Driessche vinden het gescheld op internetfora ontoelaatbaar.

Els Schelfhout is CD&V-senator en doctor in de communicatiewetenschappen. Pol Van Den Driessche is CD&V-senator en voormalig politiek hoofdredacteur van VTM.

'Vals alarm, hij is genezen! Merde." "Ik zal maar luidop zeggen wat iedereen heimelijk denkt: dat hij crepeert!" Het zijn slechts twee fijne uitspraken die op de websites van gereputeerde media verschenen kort nadat Yves Leterme hoogdringend in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij is niet de enige bewindsman die onaanvaardbaar hard wordt aangepakt op de lezersfora van kranten met naam en faam.

Zodra je als politicus een standpunt inneemt over iets, volgen er vernietigende reacties. Grove verwensingen en haatdragende slogans krijg je in je gezicht geslingerd. Zeker als je het durft op te nemen voor de gekleurde medemens is er geen houden meer aan. "Aidslijders buiten!" "Ben je zelf door de wilde beesten gebeten of wat?" "Wie haalde al dat crapuul hier binnen?" "Uitschot en vergiftigd gespuis!"

Het valt trouwens op dat de toon van de mailschrijvers heel vaak bijzonder scherp wordt zodra het artikel over iets gaat waarbij allochtonen zijn betrokken. Op nogal wat sites kun je zo dagelijks de goorste uitlatingen lezen die weinig twijfel laten bestaan over de racistische gevoelens van de auteurs. Nochtans staat er in de gedragscode van de Belgische media dat racistische stellingen of beledigingen verboden zijn.

Die auteurs signeren hun choquerende boodschappen meestal niet met hun echte naam, wel met een pseudoniem of een nickname; de ene klinkt overigens al idioter dan de andere. Die sites worden, zo blijkt uit de jongste CIM-tellingen, dagelijks door vele tienduizenden mensen bekeken. En de aantallen nemen almaar toe.

Zijn wij dan de enigen die zich ergeren aan de gortige boodschappen die op die manier worden verspreid? Vanzelfsprekend verschijnen er nog veel meer en veel ergere zaken op onnoembare sites van onofficiële organisaties. Maar we hebben het hier over de webstek van achtenswaardige kranten, tijdschriften, radio- en tv-stations.

Is het te veel gevraagd dat er een minimale controle wordt toegepast om de ronduit ranzige teksten te schrappen? We vragen dat heus niet met een opgeheven vingertje, daarvoor zijn we zelf te vaak en te graag vrijbuiters. We bepleiten geenszins een beperking van de vrije meningsuiting, wel integendeel.

Vrijheid, blijheid. Allebei zijn we sinds jaren met communicatie en pers bezig en verdedigen we hardnekkig de vrije meningsuiting. Zelf houden we van het tegensprekelijke debat, ook als het er hard aan toegaat. Leve de polemiek. Maar het mag nooit persoonlijk worden of haat verkondigen. (Wat voor onmens moet je eigenlijk zijn om plezier te vinden in het lijden van iemand anders?) Voer de discussie met argumenten en graag ook met open vizier, dus niet verdoken vanachter een 'laffe harnas'-schuilnaam.

Wij menen dus dat er ergens grenzen bestaan. Wij verdedigen het respect voor de menselijke waardigheid, precies om het debat in de toekomst levendig en vooral leefbaar te houden.

Daarom roepen wij de verantwoordelijken in de Vlaamse media op strenger te gaan toezien op wat op hun nieuwssites wordt gepubliceerd. Omdat het zo niet langer kan. En omdat we vrezen dat er in deze wereld ook werkelijk gekken rondlopen die wel eens letterlijk uitvoeren wat onverlaten prediken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234