Donderdag 22/08/2019

Ophef over injectienaalden die lijmresten bevatten

Het Nederlandse actuaprogramma Dossier EenVandaag pakt vandaag uit met de stelling dat injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo onmiddellijk van de markt moeten worden gehaald, omdat er epoxylijm uit de naalden kan loskomen. Het van oorsprong Japanse medische bedrijf Terumo, met een vestiging op het bedrijventerrein in Haasrode bij Leuven, zegt in een mededeling op zijn website dat het nog geen gezondheidsklachten heeft gekregen over epoxylijm in injectienaalden.

"Er kan onbedoeld epoxylijm uit de naalden komen", zeggen experts in het Nederlandse televisieprogramma Dossier EenVandaag. Miljoenen van deze naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart.

Klokkenluider
De productieproblemen bij Terumo Europe zijn volgens het Nederlandse tv-programma al jaren intern bekend maar met die informatie is tot nu toe niets gedaan. De naalden worden nog steeds verkocht aan ziekenhuizen, klinieken en aan grote farmaceutische bedrijven als GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur MSD en Merck. Een klokkenluider heeft zich met informatie over het schandaal bij Dossier EenVandaag gemeld omwille van de patiëntveiligheid, nadat het bedrijf weigerde het probleem op te lossen.

"Ik vind dat dit bedrijf de productie moet staken. Ze moeten openheid geven naar de partijen die daar belang bij hebben en vervolgens alleen maar weer beginnen met produceren als dit probleem verantwoord beperkt is. Bij gerede twijfel over de veiligheid moeten al deze naalden teruggeroepen worden. Die mogen dan dus niet gebruikt worden", zegt de Nederlandse hoogleraar Veiligheid in de Zorg Jan Klein aan het Nederlands tv-prgramma.

Uit gelekte interne documenten, foto's en videobeelden blijkt dat de expoxylijm die wordt gebruikt om de naald vast te zetten niet goed uithardt en in de naald en het lichaam van de patiënt kan komen. Artsen die Dossier EenVandaag heeft gesproken maken zich niet alleen ongerust over de samenstelling van de lijm maar ook over de mogelijkheid dat 'stukjes lijm' in bloedvaten gespoten kunnen worden. Dat kan volgens hen resulteren in bloedklontering met ernstige gevolgen als trombose en hersenbloedingen.

Miljoenenproductie
Het gaat om de 'K-pack II' naalden van de Japanse fabrikant Terumo waarvan er iedere maand miljoenen worden geproduceerd in het Belgische Leuven. Er zijn volgens de documenten ook lijmproblemen met de naalden van het type 'Neolus'. De naalden worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten.

In een mededeling op zijn website meldt Terumo Leuven dat epoxylijm de standaardlijm is bij het maken van medische toestellen en dat er nog geen klachten over zijn binnengekomen. "Terumo plaatst altijd en in alle omstandigheden de patiëntenveiligheid voorop", klinkt het op de website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden