Donderdag 12/12/2019

Update

Ophef over 'illegale' autoloze zondagen

Beeld PHOTO_NEWS

Op 22 september is de volgende autoloze zondag gepland, maar als het van procureur des Konings Bruno Bulthé afhangt, moet daar eerst toch nog eens een hartig woordje over gesproken worden. Bulthé heeft een brief geschreven aan de procureur van het Brusselse hof van beroep, waarin hij waarschuwt voor de "onregelmatigheden die de wettelijkheid van deze evenementen in gevaar kunnen brengen". Dat bericht de krant Le Soir.

Volgens Bulthé is het namelijk onmogelijk voor de wegpolitie om mensen te bestraffen die zich niet houden aan het opgelegde rijverbod of snelheidsbeperkingen tot 30 km/u. Bovendien zijn de opgelegde beperkingen niet wettelijk omdat ze "disproportioneel zijn in verhouding tot de motieven", namelijk alternatieve vervoersmiddelen promoten.

Agenten zouden om deze redenen geen wettelijke basis hebben om op te treden, luidt het. Een agent kan dus wel een bestuurder tegenhouden, maar kan hem niet verhinderen om daarna weer verder te rijden. Volgens Bulthé kan een gemeente ook geen preventiemaatregelen nemen om de veiligheid en de rust te bewaren, als ze zelf de organisator van een evenement is. Met andere woorden, de gemeente zorgt zélf voor de onveilige toestand waar ze nadien maatregelen tegen moet nemen.

De opmerkingen worden weggeveegd door Marc Cools, schepen in Ukkel en voorzitter van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest. Enkel de Raad van State kan een administratieve akte annuleren. Hij ziet in de opmerkingen een veroordeling op basis van politiek opportunisme. Niets kan de gemeenten verbieden om deel te nemen aan een dag die bedoeld is om alternatief vervoer te promoten, luidt het.

Procureur Bruno Bulthé. Beeld BELGA

Politiek en organisatie
Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) ziet geen enkele reden waarom de autoloze zondag op 22 september niet zou doorgaan. Het is een vaste waarde in Brussel sinds meer dan tien jaar, en geen enkele partij vraagt om het einde ervan, reageert hij na contacten met procureur des konings Bruno Bulthé.

"We staan sinds enige tijd in contact met het parket. Die gesprekken lopen goed en zijn constructief", verduidelijkt hij. "Vanochtend nog had ik telefonisch contact met procureur des konings Bulthé en we zullen binnenkort een structurele oplossing voorstellen." Volgens De Lille kunnen de voorbereidingen gewoon blijven doorgaan.

"Natuurlijk gaat de autovrije zondag editie 2013 gewoon door, op volle sterkte", klinkt het ook bij Mobiel 21. De organisator wijst op de politieverordening die vaak wordt uitgevaardigd, waardoor hardleerse bestuurders wel degelijk beboet zouden kunnen worden. "Het is blijkbaar voor sommigen nog steeds erg moeilijk om een dag per jaar geen auto's toe te laten in een stadscentrum", betreurt Mobiel 21 nog.

Bruno De Lille Beeld BELGA

Parket verduidelijkt
Bulthé heeft in zijn brief geen uitspraak gedaan over de wettelijkheid of onwettelijkheid van het evenement, reageert het Brusselse parket, dat verveeld zit met de berichtgeving in de media. "Het is bijzonder onaangenaam in de pers toelichting te moeten geven bij een interne brief, een werknota, gericht aan onze eigen hiërarchie", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Die brief dateert van 1 maart en sindsdien hebben reeds verschillende overlegmomenten plaatsgevonden met alle betrokkenen."

In zijn brief deed de procureur ook geen uitspraken over de wettelijkheid of onwettelijkheid van de autoloze zondag op zich. "Daar spreken we ons in geen geval over uit", gaat de parketwoordvoerster verder. "We hebben alleen de aandacht getrokken op mogelijke problemen die zich zouden voordoen bij de eventuele vervolging van misdrijven die gepleegd werden in het kader van de autoloze zondag."

Welke problemen dat zijn, wou het parket niet verduidelijken, enkel dat naar oplossingen wordt gezocht. "Er liggen reeds verschillende maanden oplossingen voor deze problemen op tafel, oplossingen die op dit moment nog besproken worden", besluit woordvoerster Van Wymersch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234