Woensdag 14/04/2021

Hoofddoek

Ophef over hoofddoek in school. En het was zelfs geen leerling

Moeders brengen hun kinderen naar school. Moeten zij binnenkort ook het schoolreglement volgen en hun hoofddoek afleggen? Zo'n vaart blijkt het niet te lopen. Beeld ANP
Moeders brengen hun kinderen naar school. Moeten zij binnenkort ook het schoolreglement volgen en hun hoofddoek afleggen? Zo'n vaart blijkt het niet te lopen.Beeld ANP

Het GO!-atheneum in Tienen heeft twee oud-leerlingen gevraagd om op een schoolfeest hun hoofddoek uit te doen of te vertrekken. Gelijkekansencentrum Unia gaat met de school praten, maar GO! heeft zijn ongelijk al toegegeven.

Op het Koninklijk Atheneum (GO!) in Tienen werd afgelopen vrijdag een 100 dagenviering georganiseerd. Ook oud-leerlingen waren uitgenodigd om met laatstejaars het naderende einde van hun middelbare schoolcarrière te vieren. Oud-leerlingen Anissa Elma (18) en haar nicht, sinds vorig jaar afgestudeerd, waren ook van de partij.

"Na vijf minuten werden we aangesproken om onze hoofddoek uit te doen of het gebouw te verlaten", zegt Elma, wier Facebook-aanklacht intussen honderden keren is geliket en gedeeld. "Hoezo? Wij zijn geen leerlingen meer aan deze school."

"We zijn meteen naar de directeur gestapt. 'Dit is het schoolreglement, geen uitzonderingen mogelijk', zei ze. Jarenlang hebben ze ons hier geleerd om iedereen te respecteren ongeacht religie of afkomst, maar als puntje bij paaltje komt wijzen ze je de deur. Kruisjes of piercings hebben ze niet gecheckt, enkel hoofddoeken. Teleurgesteld hebben we het schoolgebouw verlaten."

In een reactie aan De Morgen zegt Heidi Humblet, directeur van het Atheneum, dat "de 100 dagenviering een onderwijsactiviteit is tijdens de schooluren." "Dan is ons schoolreglement van toepassing, dat levensbeschouwelijke kentekens verbiedt. Ook niet-leerlingen ontsnappen er niet aan."

'Uit bezorgdheid'

Kan dat volgens de wet? Kan het gemeenschapsonderwijs GO! dan ook moeders met een hoofddoek niet langer toelaten op het oudercontact? En mag een salesverantwoordelijke die een hoofddoek draagt binnen om printers aan de directeur te verkopen?

In eerste instantie geeft Johanna Laurent, woordvoerder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), Humblet gelijk. Maar later op de dag komt ze op haar woorden terug: "De directie heeft vanuit een bezorgdheid voor het naleven van neutraliteit gehandeld, maar dit stemt niet met de inhoud van de maatregel. Oud-leerlingen moeten wel degelijk als externe bezoekers worden gezien. Die kleden zich hoe en dragen wat ze willen."

Vijf jaar geleden lanceerde GO! een verbod op levensbeschouwelijke tekens op school, waaronder de hoofddoek. Sindsdien heeft het de gemoederen al danig beroerd. In 2014 oordeelde de Raad van State dat het GO! wel degelijk bevoegd is om een uitspraak te doen over het al dan niet dragen van hoofddoeken. Maar tegelijk zei de Raad dat scholen maar een verbod kunnen opleggen als er echt problemen zijn. Alleen wanneer er echte redenen zijn, kan zo'n hoofddoekenverbod. Het verbod gewoon inschrijven in het schoolreglement was volgens de Raad in strijd met de godsdienstvrijheid, een principe uit de Belgische grondwet.

Incidenten als dit doen het algemene hoofddoekenverbod op steeds meer kritiek stuiten. Ook binnen de raad van bestuur van het GO!, melden bronnen. "De leden van de raad bespreken alle thema's die de samenleving aanbelangen, ook dit thema", zegt Laurent. "Op dit moment staan we nog achter het verbod."

Melding bij Unia

Er is een melding over het voorval in Tienen binnengekomen bij gelijkekansencentrum Unia. "We gaan met die school proberen rond de tafel te zitten", zegt Unia-woordvoerder Bram Sebrechts. "De grenzen van een schoolreglement zijn heel duidelijk: een leerling gaat een contract aan met een school. Daardoor verklaren leerkrachten en leerlingen zich akkoord met het reglement. Voor niet-leerlingen kan je je daar moeilijk op beroepen."

Of er een sanctie volgt voor de directie, wil Laurent niet gezegd hebben "maar uiteraard zullen we dit voorval intern bespreken zodat het zich niet meer kan voordoen".

"Fantastisch nieuws", reageert briefschrijver Elma. "Mijn bedoeling was niet om de school zwart te maken, want er werken uitstekende leerkrachten, wel om aan te kaarten dat ik mijn identiteit niet opzijzet voor een show."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234